Početkom tjedna počeli su zacijelo najiščekivaniji radovi u centru Bjelovara. Naravno, riječ je o obnovi glazbenog paviljona u središnjem gradskom parku koji je jedinstven u svijetu po tomu što je izgrađen od betona i obložen skupocjenim, ali prekrasnim bračkim kamenom. Poslove je dobila splitska tvrtka Neir, jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja ima sve potrebne dozvole i certifikate za obnovu spomenika kulture, a vrijednost radova procijenjena je na 1,5 milijuna kuna, uključujući PDV. Dobar dio poslova za Splićane će obaviti bjelovarski građevinci, obrt Lovrić. Vlasnik i direktor Ivan Lovrić govori nam kako mu se svakoga dana obrati 30-ak prolaznika s raznim pitanjima, ali i osobnim svjedočanstvima vezanima uz paviljon.

Izvor pitke vode

– Jedan gospodin je kazao da je došao iz Rače da vidi radove, jer je njegov prvi radni dan bio na izgradnji paviljona. Dosta nam se ljudi obraća, na pitanja na koje znamo odgovor odogvaramo, a za ostalo ih upućujemo na gradsku upravu, ali interes je doista jako velik – govori Lovrić koji je u razgovoru sa splitskim stručnjacima otkrio dosta novih pojedinosti o paviljonu. Primjerice, ispod paviljona krije se izvor vode, zbog čega je voda s tamošnje slavine iznimne kvalitete. Inače, izgradnja paviljona počela je 1941., a završila 1943. godine. Prva rekonstrukcija bila je točno 40 godina kasnije, no tada su, smatra Lovrić, izvođači radova pogriješili jer elemente nisu povezali suhom gradnjom. Potom je vlaga učinila svoje, a sudeći prema sadašnjem stanju, obnova paviljona doista teško da je mogla čekati dulje vremena. Nakon postavljanja skela, Lovrićevi djelatnici skinut će kompletnu oblogu paviljona, koja će se potom odvesti u Split. Tamo će pak stručnjaci tvrtke Neir skenirati, a potom i iz bračkog kamena izrezati nove komade, vratiti ih u Bjelovar, a potom ih spojiti na paviljon uz pomoć mesinganih pločica. Riječ je o prilično zahtjevnom poslu, a obnovljeni paviljon trebao bi izdržati najmanje 40 idućih godina. Dugovječnosti obnovljenog paviljona trebala bi pripomoći i planirana hidroizolacija.

Što se pak rokova izgradnje tiče, Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik, govori nam kako je izvođače radova zamolio da sve bude gotovo do 29. rujna, Dana Grada Bjelovara, a ako ne do tada, onda barem do prije kišnih dana. Poučen dosadašnjim iskustvom s nekim drugim izvođačima, gradonačelnik ipak napominje kako je ugovoren rok do kraja ove godine. Kompletni radovi financiraju se iz sredstava spomeničke rente, a razdijelit će se na tri godišnja proračuna Grada Bjelovara.