-Kome je to palo na pamet? Zašto nas nitko ništa nije pitao? Imaju puno prečih stvari u gradu koje treba urediti, a koje bi bile od koristi ljudima – sipali su riječi nezadovoljstva stanovnici Šetališta dr. Ivše Lebovića nakon što su u Bjelovarcu i na portalu Bjelovarac.hr  pročitali članak o parku za pse koji bi trebao biti uređen ispred njihovih kuća. Ogorčena na gradsku odluku, Nada Lončar pozvala nas je da se na licu mjesta uvjerimo koliko ih je protiv.

– I to smo samo mi koji tu živimo, a vjerujte, neprestano nam prilaze sugrađani i govore kako su uz nas i da to nikako nije u redu. Ne odustanu li od svoje namjere, dignut ćemo cijeli Bjelovar na noge – ljuti se Lončar. Ništa manje ogorčeni nisu niti njezini susjedi. Okupljeni na svojoj “ledini”, kako vole nazivati zelenu površinu ispred svojih kuća, preko medija su odlučili odgovoriti predstavnicima gradske vlasti. Pripremili su i prosvjednu notu koju će zajedno sa svojim potpisima predati gradonačelniku. Nakon toga očekuju da se od svega odustane.

– Pa valjda se i mi nešto trebamo pitati. Svako jutro već od pola šest budimo se uz pasji lavež i uz njega liježemo, nerijetko dobrih sat vremena nakon ponoći. Najbolje da se to više ni ne zove Šetalište, nego Psetalište. Umjesto da komunalni redari rade svoj posao, oni ih još čine privilegiranima u odnosu na nas. Baš sam jučer gospođi kada je s psom nakon ponoći odšetala ispod naših prozora u idilu svoga mirnog doma, poslala poruku zaželivši joj laku noć – priča Nada Jurki. Sin Krešimir svjedoči kako je još prije par godina molio u Gradskoj upravi da im se osigura “zeleni” kolni prolaz kako drva za ogrijev i slično ne bi vozili preko blata i uništavali lijepu zelenu gradsku površinu.

– Nama to nisu mogli omogućiti, a tražili smo samo da se stave šuplje kockice kroz koje bi mogla rasti trava, ali bi podloga bila tvrđa pa ne bi radili kanale kada padne kiša. No, tada sam dobio odgovor da se to može napraviti kada za investiciju sami prikupimo novac, a sada ga najednom ima – reagira Krešimir. Ljute se stanari i zbog činjenice da su do sada kod svakog željenog zahvata na svojim kućama morali odolijevati strogim konzervatorskim uvjetima, a sada nema veze ako tisuću četvornih metara uglednog prostora u središtu grada zaposjednu psi. Svi odreda naglašavaju kako oni nisu nikakvi mrzitelji pasa. Mnogi među njima ih također imaju za kućne ljubimce, ali vjeruju, njima nije mjesto na zelenim površinama u centru grada.

– Ima na par stotina metara dalje livada koliko voliš pa neka označe jednu od njih parkom za pse i nitko neće imati ništa protiv. Ovaj prostor je dobio ime po uglednom građaninu našega grada i želimo da se prema njemu odnosimo uvijek s istim poštovanjem. Bolje bi Gradu bilo da na njega vrati zelene nasade kakve je nekada imao i nastavi s uređenjem okolnih fasada – predlaže Blanka Laksar.