Spušta se noć, a Goran Vajdić pod mišku uzima nešto tekućine, šibice i sviralu. Ne ide taj Bilogorac svake večeri u kakav noćni provod, već spašavati vlastitu muku. Nakon cjelodnevnog mukotrpnog rada na poljoprivredi i u staji, na plus 40, noću budan pokušava spasiti što se spasiti da. Kada ponestane snage, na punktu usred polja mijenjaju ga brat ili rođaci. Pali piljevinu, puše u navijačku trubu, lupa po kantama, ne zna što sve već probao nije, ali spasa nema. Hordama divljih svinja ne smetaju niti smrdljivi repelenti kojima su njive opasane, niti radijski programi, niti bilo što drugo. Do kada više tako Goran ne zna, ali zna da dugo neće. Kada je rekao da dolaze novinari, u njegovu dvorištu u Donjim Mostima okupilo se pola sela. Sve odreda marljivi i radišni ljudi, mahom mlađi koji su, za razliku od mnogih drugih, odlučili ostati u Bilogori i pokušati privrijediti za sebe i svoje obitelji. No, volju za seljačkim životom ubijaju im na svakom koraku.

-Prema procjeni osiguravajuće kuće, na talijanskom ljulju namijenjenom za sjenažu divlje svinje su mi načinile štetu od 25 tisuća kuna. Na kraju su mi od toga iznosa odbijeni troškovi u visini od 13 tisuća kuna, tako da mi je osiguranje isplatilo samo 11 tisuća kuna. Košnju, zgrtanje i baliranje mi ne priznaju i ne vrijedi što sam se i žalio, sada mi preostaje još pokušati preko odvjetnika – ljuti se Goran.

Natezanja s osiguranjem

U štali ima 70 komada stoke i obrađuje oko 100 jutara zemlje. I brat i on su ostali na selu, ali kažu kako svjedoče maćehinskom odnosu države prema njima.
– Digao sam proljetos u jednoj firmi repromaterijala u vrijednosti od 60 tisuća kuna za proljetnu sjetvu, što moram namiriti nakon berbe kukuruza. Međutim, s obzirom na uništene usjeve, pitanje je hoću li imati dovoljno i za to, a kamoli za ishranu stoke – nemoćan je Goran. Svake godine sve veću štetu na svojim usjevima bilježi i Ivica Bali iz Gornjih Mosti. Repicu su mu izgazili jeleni, na pšenici je imao štete za četiri tone, a o kukuruzu da se i ne govori.
– Procjenitelj iz osiguravajuće kuće jedva mi priznaje pola štete i uvijek se moramo natezati – ogorčen je i Bali. Mještani kažu kako su im divlje svinje došle nadomak dvorišta, a zabilježeni su i slučajevi križanja s domaćim svinjama. Da je situacija alarmantna, vjeruje i mještanka Marija Domitrović. Ona je svojih 12 jutara zemlje dala u zakup, a divlje svinje uništile su joj prošle godine tri jutra vlastitog kukuruza.
– Bojim se da ljudi više neće uzimati zemlju u zakup pa ćemo i na taj način biti oštećeni. Ljute se i zakupci jer ispada kako rade da bi prehranili divlje svinje, a to bi trebali raditi lovci. Imaju oni svoj kukuruz, ali im je prinos nikakav pa svinje dolaze u naša polja – žali se Marija.
S njom se ne slaže zamjenik lovnika Lovačke udruge “Jelen” Draganovac, Marijan Jarnjak. Tvrdi da je godina loša i da je njihov kukuruz zato malo podbacio te krivnju svaljuje na državu.

Hitna situacija

-Zadnjih pet godina situacija je stvarno postala neizdrživa. Mi svake nedjelje ljudima izdajemo repelente, no divljih svinja i branjevine odnosno šikare je sve više. Šume su porušene, one odlaze dalje za hranom, množe se, a nas lovaca je sve manje. Ne znamo niti mi više kako da pomognemo, sadimo i svoj kukuruz i hranimo ih, ali očito ih je previše, a mi toliki broj ne možemo izloviti. Zabranjeno je i pucanje blizu kuća, kao i pucanje na krmaču s prascima i slično. Osim toga, od svih država u Europskoj uniji, jedino Hrvatska ne snosi naknadu štete poljoprivrednicima, već lovci – ljuti se zamjenik lovnika. Usto, ističe kako lovci u ostalim zemljama EU uredno smiju, za razliku od njih, u lov na divlje svinje ići i tijekom noći. Zbog svega i on i seljaci predlažu hitne izmjene zakona, a u svoja kukuruzišta kane uskoro pozvati i županijsku vlast koja, nadaju se, ima više utjecaja u državnom vrhu i Lovačkom savezu.

U Lovačkom savezu za probleme – ne znaju!

Za mišljenje o cijeloj situaciji i eventualnim rješenjima pitali smo tajnika bjelovarsko-bilogorskog Lovačkog saveza Matu Kovačevića. No, on kaže kako do njega informacije o neizdrživom stanju u lovištima nisu stigle.
-Nama se nitko nije javio, a taj dio Bilogore nije unutar naših granica. Tamošnjim lovištima gospodare lovačke udruge koje nisu u Lovačkom savezu BBŽ, već susjedne Koprivničko-križevačke županije. Inače, kada je riječ o nekim rješenjima, upravo se sada očekuju saborske rasprave o prijedlogu promjena u Zakonu o lovstvu predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka. No, koliko je meni poznato, one se više odnose na štetu koju divljač prouzroči na vozilima – kaže Kovačević.

Rat među ljudima

Borbu s divljači vode i na drugom kraju Bilogore. Ernest Pajdlin iz Lasovca ove godine štetu još nije primijetio na svojim usjevima, ali ono što viđa uz glavnu prometnicu kroz selo, kaže, stvarno straši.
-Danas sam usred Lasovca na svega 12 koraka od ceste zatekao strašan prizor. Divlje svinje su uništile ogromne površine pod kukuruzom. Svi se ovdje pitamo misle li i kada odgovorni što poduzeti. Navodno se planira ograditi jedan dio uz državno lovište između Lasovca, Pupelice i Ribnjačke, ali to će samo izazvati rat među ljudima jer jedni će biti zaštićeni, a drugi neće – prenosi svoje dojmove ogorčeni Lasovčanin.