Bjelovarčane su ovih dana ponovno, možemo reći i tradicionalno, razočarali i ogorčili visoki računi za plin. Jedna naša čitateljica tako je upozorila kako joj se netom pristigli račun za plin u odnosu na prethodni mjesec povećao s oko 450 na 760 kuna, a u pojedinim slučajevima račun za siječanj doslovno je dvostruko veći od onoga za prosinac prošle godine. Osim mnogo većeg volumena utrošenog plina (u ovom primjeru sa 117 na 200 prostornih metara), dio korisnika usluga poskupljenje je pripisao Elektrometalu – distribuciji plina. Naime, uz svaki račun pristigla je i obavijest da su početkom ove godine poskupili troškovi distribucije plina. Podsjetimo, bjelovarski koncesionar za opskrbu plinom je zagrebačka tvrtka Gradska plinara Zagreb – opskrba, a distributer je bjelovarski Elektrometal – distribucija plina.
– Točno je da su cijene distribucije povećane, no riječ je o beznačajnom poskupljenju od lipu ili dvije koje gotovo da ne utječe na konačni iznos računa. Usto, te cjenike ne određujemo mi, nego Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) – pojašnjava Srećko Ezgeta, direktor Elektrometal – distribucije plina. Dodaje kako su dva osnovna razloga zbog kojih su računi za siječanj veći od onih za prosinac. Jedan se krije u hladnom vremenu. Naime, u siječnju su temperature bile dosta niže od onih u prosincu, pa je bilo potrebno više topline za zagrijavanje prostora.
Nezgodan raspored blagdana
No, dodaje Ezgeta, siječanjski računi specifični su i zbog njima nezgodnog rasporeda blagdana u prosincu.
– Mi nemamo daljinsko očitanje brojila, već ih očitavamo ručno, a prosinac nam je nezgodan jer se božićni blagdani “poklapaju” s našim očitanjima. Dakle, mi smo u prosincu krenuli u očitanje 23. u mjesecu, a završili smo 31. Usporedbe radi, u siječnju smo započeli očitanja 25., a završili 29. Upravo zbog toga moguće je da je netko platio račun za razdoblje duže od 30 dana, pa je zato i račun veći – pojašnjava Ezgeta. Dodaje i kako je na računu navedeno obračunsko razdoblje, koje ne mora nužno biti isto kao i datumi očitanja.
– Moguće je, dakle, da smo nekome očitali plin 23. prosinca, a potom 29. siječnja. U tom slučaju, on je platio račun za period od 23. do 31. prosinca, ali i za period od 1. do 29. siječnja. Dakle, za prosinac je imao manji račun jer su mu obračunata 23 dana, a u siječnju veći jer je plaćao 40-ak dana. Kada tomu pribrojite niske temperature i veću potrošnju, jasno je da na žalost dolazi do većih računa – zaključuje Ezgeta i napominje kako bi iz istog razloga računi za veljaču mogli biti manji.