Mlada i svestrana Irma Unušić koja već desetak godina visoko kotira u suvremenom plesu krenula je sa svojim novim projektom ‘Plesni laboratorij 2’.

-Predložila sam ravnatelju Kulturno umjetničkog centra Bjelovar svoj novi projekt u kojem sam željela okupiti djecu s kojom ću zajedno kreirati plesnu predstavu. Ravnatelj Adamović se oduševio idejom te smo tako dobili prostor u KMC-u koji koristimo dva puta tjedno – započinje Irma. Dodaje da je ovaj autorski plesni projekt pod nazivom ‘Plesni laboratorij 2’ osmišljen kao umjetnički odgojno-obrazovni program s ciljem osvještavanja važnosti uloge djece kao aktivnih pripadnika društva.

-Na plesnim satovima naši mladi sudionici usvajaju znanja i vještine iz raznih disciplina kao što su suvremeni ples i pokret, dramaturgija scenskih epizoda, dramaturgija pokreta, scenska kompozicija pokreta, improvizacija i kompozicija te interdisciplinarnost umjetnosti što će im pomoći u razvijanju i osposobljavanju umjetničkog i kreativnog razmišljanja – objašnjava nam Irma koja je ujedno i magistra etnologije i kulturne antropologije te diplomirana prvostupnica predškolskog odgoja. Također kaže da istraživačko-kreativnim radom, kroz igru, pokret i ples, djeca sama predlažu situacije i ideje koje će biti diskutirane i analizirane u grupi te će pridonijeti kreaciji interdisciplinarne plesne cjeline koja će se prikazati javnosti pri svršetku projekta.

-U ovom projektu sudjeluje 12 djece u rasponu od sedam do 11 godina. Nalazimo se dva puta tjedno, a trenutno radimo na kreaciji plesne predstave ‘Pikniknik’ čija će premijera biti koncem lipnja za koju se mladi polaznici marljivo i savjesno pripremaju. Inače, ovo naravno nije klasičan tip plesnog tečaja već mi je cilj da i sama djeca sudjeluju u kreiranju predstave. A što se tiče kretivnog plesa, općenito mislim da je on iznimno pogodan za mlade jer potiče maštu, kreativnost i razvijanje estetike pokreta kod djece kao i razvijanje koordinacije, spretnosti, koncentracije i pamćenja – zaključuje Irma.