Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je popis korisnika potpora isplaćenih u 2016. godini. U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji je 13 milijunaša. Prema podacima najisplativiji posao je svakako tov junadi jer se na vrhu ljestvice nalazi Stočarstvo Raič, tvrtka u vlasništvu poznatog bjelovarskog poduzetnika Tonija Raiča.

On na svojoj farmi u Gudovcu, tik uz prostor Bjelovarskog sajma, tovi nekoliko tisuća komada junadi, dovoljno za isplatu 8,6 milijuna kuna potpora u 2016. godini. No, ti iznosi nisu nikakvo iznenađenje jer je Stočarstvo Raič već godinama pri vrhu po isplaćenim poticajima i na razini države, koja, usput rečeno, broji 267 korisnika potpora većih od milijun kuna. I na drugom mjestu u bjelovarsko-bilogorskom kraju je još jedan tovljač junadi, Majdak promet d.o.o. iz Daruvara, s malo više od 3,7 milijuna kuna. Treći na rang listi je daruvarski Poljodar tim s 2,9 milijuna kuna, a oko 200 tisuća kuna manje isplaćeno je Zdenačkoj farmi d.o.o. Potom slijedi Ribnjačarstvo Končanica d.d. s oko 2,3 milijuna kuna. Među prvih pet, s dobivenih malo preko dva milijuna kuna, je bjelovarska Moslavka d.o.o. Šolčić Snježani na ime potpore u prošloj godini na račun je sjelo 1,8 milijuna kuna, za oko 200 tisuća kuna manje dvjema čazmanskim tvrtkama, Poljoprivredi i BIK-u d.o.o., dok su iza njih velikogrđevački RUB i Zdenka – mliječni proizvodi d.o.o. te Ivan Ćibarić iz Đulovca. Na dnu ljestvice 13 županijskih milijunaša je tvrtka Sunčane livade d.o.o. iz Velikog Grđevca.

Ono što je dobro jest činjenica da su među onima s najviše isplaćenim iznosima potpora zastupljene sve grane poljoprivrede, od stočarstva, voćarstva, ratarstva i ribnjačarstva. Od prije par godina se više ne objavljuju podaci za potpore koje su manje od pet tisuća kuna, a takvih je kućica na listi za Bjelovarsko – bilogorsku županiju sve manje. U odnosu na prijašnje godine, kada ih je s minimalnim iznosima bilo više od polovine, u posljednjem krugu isplate je od ukupno 8870 isplaćenih potpora, onih ispod pet tisuća otprilike oko 1400.