Kada je prije tri godine kupio zemljište i pokrenuo biznis s kamilicom u velikogrđevačkoj poslovnoj zoni, mladi zagrebački ekonomist Denis Polašek imao je jasan cilj. Želio je pokrenuti posao koji će biti sastavljen od same proizvodnje kamilice na obiteljskim poljima, ali i prerađivati istu tu kamilicu u sušari, a kroz neko vrijeme i u vlastitoj destileriji. Primarno je pokrenuo sušaru, a od ove godine i destileriju u kojoj, osim destilata kamilice, dobiva i u kozmetičkoj industriji vrlo cijenjen produkt, a riječ je o ulju kamilice. Naoko iznenađujuće, ulje kamilice je plave boje, no Pološek objašnjava kako ovom ulju boju daje spoj koji nastaje destilacijom kamazulenu.

Cvjetna vodica i ulje

-Upravo je sada sezona berbe kamilice, naše glavne kulture, koju imamo zasađenu na 40 hektara zemlje. Dio uroda sušimo u vlastitim sušarama, a dio prerađujemo procesom destilacije. Naime, nakon što se plodovi uberu, svježa kamilica se destilira. Postrojenje se sastoji od dijela koji proizvodi paru, dok se u drugi dio stavlja kamilica. Para kroz cijevi dolazi, prolazi kroz kotao s kamilicom nakon čega se para kroz jednu spiralu hladi i kondenzira te na kraju dobivamo sterilni proizvod hidrolat koji neki nazivaju i cvjetnom vodicom, ali i plave trakice ulja od kamilice – pojašnjava naš sugovornik. Dodaje kako je sezona trenutno u tijeku pa je sada još uvijek teško predviđati kakav će biti ovogodišnji urod, a samim time i koliko će se produkta dobiti destilacijom. Ipak, ono što je poznato je da jedan proces destilacije traje šest sati prilikom čega se destilira 500 kilograma svježe kamilice.

-Od toga na kraju procesa dobivamo tek dva do tri decilitara ulja kamilice čija cijena varira od 500 do 1500 eura po litri ovisno o kvaliteti. Cijena se vrlo lako ruši ako ulje nije kvalitetno pa ako ga želite dobro prodati, ono mora biti izuzetno dobro – ističe Polašek. Otkriva kako je hidrolat znatno povoljniji pa bočica od dva decilitara stoji 40-ak kuna. No u čitavom procesu, dio koji se odnosi na sam plasman proizvoda ujedno je i najriskantniji.

 Sušenje iz usluge

-Na različitim sajmovima i preko veletrgovaca sam uspio doći do klijenata, no prvo morate proizvesti ulje pa analizirati uzorke nakon čega se formira cijena i dogovora prodaja. Osim toga, i sam proces destilacije je dosta zahtjevan i dugotrajan jer na jednom hektaru dobijete oko tri do pet tona kamilice, a u šest sati možete izdestilirati tek pola tone cvijeta – naglašava naš sugovornik čiji su roditelji iz Kovačice te ovdje imaju zemlju pa otuda i odluka o pokretanju proizvodnje upravo u poduzetničkoj zoni Velikog Grđevca.

-Kada sam razmatrao opciju pokretanja posla, vodio sam se mišlju kako je prirodna kozmetika sve cijenjena. Tražio sam kulturu koja odgovara našem podneblju i tako je sve započelo. Inače, ulje kamilice se koristi u svim proizvodima gdje postoji ekstrakt kamilice, ali primarno su to kreme i drugi proizvodi za njegu tijela. Kamilica ima antiseptička i antiupalna svojstva, a tu hidrolat najviše dolazi do izražaja te je odličan u borbi protiv ekcema, dermatitisa, nakon uboda insekata, ublažava opekline posebice one od sunca te se koristi u aromaterepiji – objašnjava Polašek koji upravo hidrolat na tržište plasira kao gotovi proizvod, dok su suha kamilica i ulje i dalje poludovršeni proizvodi. Kako bi uspio zaokružiti čitavu priču naš je sugovornik i zaposlio dvoje stalnih djelatnika te petero sezonskih, a sada je pred njima još nekoliko dana sezone kamilice.

-Kada završi sezona kamilice, kao i prethodnih godina, vršit ćemo uslugu sušenja. Do sada smo sušili koštice tikvi, komorač, različito sjemenje, kukuruz. Sve je to moguće jer su naše sušare namijenjene sušenje različitog bilja. Također, od ove godine imamo i upite za destilaciju lavande, matičnjaka pa čak i zelenih oraha – kaže naš sugovornik čija je tvrtka Organogram jednina takva u našim krajevima.