Željko Ledinski, predsjednik kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice, vrlo je zadovoljan upravo završenom gerilskom akciju prodajom domaćih jabuka po trostruko nižoj cijeni od onih uvoznih. Akcija voćara održana minulog vikenda, naime, imala je izvrstan medijski odjek te u fokus javnosti stavila pitanje u čijem je interesu da se usred sezone jabuka, umjesto domaćih, na policama trgovačkih lanaca nalaze one uvozne. Konkretno, povod za akciju bile su španjolske jabuke na policama Konzuma, trgovačkog lanca koji je do pravomoćnosti nagodbe ustvari pod državnom upravljačkom palicom.
Hrvatskom, podsjetimo, “drmaju” većinom trgovački lancu u stranom vlasništvu, pa je tim gore što u onim rijetkim domaćim prednost ima strano voće. Ledinski kaže i kako je na deklaraciji jabuka koje su se prodavale na akciji pisalo da je država podrijetla Španija, a ne Španjolska, što bi bilo gramatički ispravno.
U svakom slučaju, u vrlo povoljnoj cijeni domaćih, svježih jabuka s OPG-a Ledinski iz obližnjeg Kovačevca uživali su brojni Bjelovarčani, posebice umirovljenici kao osjetljiva skupina koja važe svaku kunu.
Hrvatska voćarska zajednica, najavljuje Ledinski, ne namjerava stati s akcijama, nego će svim gradovima u kojima postoje voćari koji imaju problema s plasmanom voća, zatražiti mjesta za prodaju po uzoru na akciju koja se odnosila na proizvođače mandarina prije nekoliko godina. Rezultati te akcije vidljivi su i danas – proizvođači mandarina iz doline Neretve i danas dolaze u Bjelovar, gdje su rado viđeni gosti i prodavači koji često nude cijene niže od onih u trgovačkim lancima.