Turistička zajednica Sjeverna Moslavina od nedavno ima novu direktoricu. Tu je dužnost prije dva mjeseca preuzela Daniela Belak pred kojom je odgovorna zadaća poboljšati turističke rezultate, ne samo na području Garešnice, već i općina Velika Trnovitica i Hercegovac. Belak otkriva kako je plan i program rada TZ SM okrenut prvenstveno Strategiji razvoja turizma Grada Garešnice i susjednih općina, čiji je cilj afirmirati to područje kao zanimljivu turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske.

-Kako bi se na tržištu mogli ponuditi cjeloviti turistički proizvodi, potrebno je povećati interes i povezati sve potencijalne poslovne subjekte turističkog razvoja, dakle institucije, obrtnike, poduzetnike, OPG-e i udruge, izgraditi međusobno povjerenje i dobru komunikaciju. To je put koji, svjesni smo, nije ni lak i ni jednostavan, ali upravo njemu TZ SM teži i njime će, kroz usku suradnju s Gradom Garešnicom i Poduzetničkim centrom Garešnica, nastojati vlastitim sredstvima te sredstvima EU fondova potaknuti i održati interes međusobne suradnje s jednim zajedničkim, osnovnim ciljem, a to je dugoročan razvoj grada Garešnice i susjednih općina kao poželjne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske, s velikim potencijalom ruralnog, kulturnog, lovnog, ribolovnog i gastronomskog turizma te cikloturizma – kaže direktorica Belak. Dodaje kako je izazova puno, a jedan od većin odnosi se na nedostatak smještajnih kapaciteta kojima trenutno raspolaže jedino Hotel Garić sa svojih 27 soba.

Lov i ribolov

-Hotel bi svoju ponudu uskoro trebao obogatiti s dodatnih 17 soba, što bi svakako trebalo rezultirati još većim brojem gostiju jer je u trendovima vidljiv porast broja dolazaka i noćenja u Garešnici, i to uglavnom stranih turista. Riječ je mahom o gostima iz Italije, Austrije i Njemačke koji dolaze u okviru lovnog turizma. Na području djelovanja TZ Sjeverna Moslavina još uvijek nema privatnih iznajmljivača, iako se na garešničkom području nalazi nekoliko OPG-a koja imaju mogućnost pružanja usluga, kako smještaja, tako i prehrane gostima, no zasad se nalaze u procesu registracije za djelatnost ugostiteljstva i turizma – kaže naša sugovornica. Iako, dodaje, garešnički kraj već sad jako dobro stoji kad je riječ o lovnom turizmu, u TZ SM vjeruju kako bi bolje osmišljena ponuda za strane lovce koje privlači naša nedirnuta priroda, polučila još bolje rezultate. Pritom ne treba zanemariti niti ribolovni turizam koji se posljednjih godina u Garešnici takošer odlično razvija. Uz najveće ribnjake u Kaniškoj Ivi i Hrastovcu, veliki potencijal ima i ribnjak Skresovi koji se nalazi praktički u samom središtu grada.

-Ribnjak Skresovi već je sada pravi turistički mamac, ne samo za ribolovce. Ima uređenu šetnicu, salu za domjenke, park za održavanje raznih manifestacija, nedavno su postavljene 54 nove platforme, a uskoro će krenuti i daljnje uređenje ribnjaka te popratnih sadržaja pa očekujemo da će se bolje pozicionirati na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske – najavljuje Belak.

 Novi projekti

Odlična vijest je i da TZ SM u suradnji s Gradom Garešnicom i Poduzetničkim centrom Garešnica aktivno sudjeluje u izradi više projekata vezanih za turizam te im je do sada, najviše zahvaljujući odlično odrađenom poslu PCG-a, kroz takve projekte odobreno više od 2 milijuna kuna.

-Na području Garešnice trenutno je u realizaciji projekt Tematski turistički put „Stazama Graničara“, koji se spaja na Tematski turistički put “Stazama lipicanaca i kune“ u Požeško-slavonskoj županiji te na Regionalni park Moslavačka gora i Park prirode Lonjsko polje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zbog svog geografskog položaja Garešnica ima veliki potencijal postati ključnom turističkom točkom koja spaja tri županije. Sredstvima potpore HTZ-a u iznosu od 30 tisuća kuna koje smo lani dobili za zajednički projekt TZSM i Poduzetničkog centra Garešnica, obilježena je II ruta TTP postavljanjem info-tabli, izradom turističkih karata te brošura Jela starih Graničara – zadovoljna je Belak. K tome, nastavlja, Ministarstvo turizma je prije nekoliko dana Gradu Garešnici odobrilo 115.400,00 kuna za projekt iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture “Uređenje odmorišta na kapilarnoj cikloturističkoj ruti u destinaciji Grad Garešnica“. Dobivenim sredstvima planiraju se urediti biciklistička odmorišta u Sportskom parku, kod društvenog doma u Dišniku i vatrogasnog doma Kaniškoj Ivi. K tome, odobrena je i provedba projekta vezanog za prekograničnu suradnju tri države – Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, pri čemu udio Grada Garešnice iznosi oko 2 milijuna kuna. Tim će se novcem urediti druga ruta TTP Stazama Graničara koja vodi od Sportskog parka u središtu Garešnice, preko Skresova, prema Dišniku i Kapelici, pa opet natrag u središte grada. U sklopu ovoga projekta gradit će se i Apollo park, inspiriran Garešničaninom Mikeom Vucelićem, znanstvenikom NASA-e. Iznenađenje su u ovom projektu kajaci i solarni čamci koji će u plovnom dijelu Ilove pružiti nove doživljaje i sadržaje za turiste.

 Rast turističke potražnje

-U pripremi je veliki projekt prirodne baštine vrijedan oko 24 milijuna kuna, „Zeleni vrtovi Poilovlja“, u sklopu kojega se planira otvaranje moderno opremljenog Turističko-informativnog centra za posjetitelje, sa suvenirnicom, izložbenim prostorom, dvoranom i akvarijem, kao i uređenje informativno-edukacijskih punktova „Kaniška Iva“ i „Pepeljni vrtovi“, uređenje poučno- tematske staze „Poilovlje“, stručno organiziranje terenskog istraživanja i monitoring u području Poilovlja te uređenje plovnog toka rijeke Ilove za vožnju čamcima. Svi ovi projekti imaju samo jednu svrhu i cilj, a to je unaprijediti kvalitetu i sadržaj turističkog proizvoda grada Garešnice, pobuditi interes tržišta te potaknuti rast turističke potražnje i potrošnje na području grada Garešnice – kaže direktorica Belak.

S.T. Martan