Krajem tjedna vratila se kući bjelovarska petorka s visokogorskog uspona u afričkom gorskom masivu Atlas koji se sastoji od pet masiva koji su međusobno povezani.

Masiv Visokog Atlasa kojeg su pokorili planinari Hrvatskog planinarskog društva Bilogora leži u sredini Maroka. Njegov najviši vrh Jebel Toubkal visok 4167 metara ispenjali su Ankica Kotarščak, Marko Vujanović Kotarščak, Tomislav Pavić, Dijana Stolar i Željko Vinković.

– Snijega oko tamošnjeg planinarskog doma pa sve do 3900 metara bilo je oko jednog metra, dok ga je u višim dijelovima iznad 4000 metara raznio vjetar pa se na mjestima vidjelo i kamenje. Veliki i povijesni uspjeh po prvi put za planinarsko društvo Bilogora jest što je petero članova uspjelo u jednom usponu popeti vrh iznad 4000 metara.

Za Marka, Ankicu i Dijanu to je bio prvi put da su se popeli iznad 4000 metara i nitko nije imao problema s visinskom bolesti. Pošto smo uspjeli ispeti vrh i spustiti se u planiranom roku ostalo nam je još tri dana za upoznavanje ljepota Maroka – prisjeća se nedavnog putovanja Željko Vinković, predsjednik HPD-a Bilogora i dodaje kako su obišli Marrakech, drugi po veličini grad Maroka i jedan od četiri kraljevska grada. Grad se sastoji od starog dijela Medine opasanog sa 19 kilometara zidina i novog dijela koji je sagrađen oko Medine. Najpoznatija atrakcija Marrakecha je trg Jamaa el Fna, glavni trg Medine, koji je najveći otvoreni trg Afrike i tu se živi 24 sata na dan.

– Drugi gradić koji smo obišli zove se Essaouira i ima 70 tisuća stanovnika. Njega smo posjetili i obišli znamenitosti kao izletnici u jednome danu – zaključio je Vinković dodavši kako su se svi planinari zadovoljni vratili kući nakon tjedan dana izbivanja.