Foto – Alena Ivanova, prof. kineskog jezika

BJELOVAR – Pučko otvoreno učilište u Bjelovaru uskoro će i službeno promijeniti naziv u Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, a pod ravnateljskom palicom Zvjezdane Galkowski posljednjih godinu dana ova ustanova vratila se na razinu učilišta koje je konkurentno i koje ima itekako što ponuditi na tržištu obrazovanja. Dokaz toj činjenici je i 130 polaznika više nego prije godinu dana kao i 34 odobrena rješenja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Godinu dana sam na mjestu ravnateljice i sa svojim suradnicima je u tom periodu mnogo toga pokrenuto. Prva zadaća je bila zaustaviti pad broja polaznika koji je neprekidno padao unazad pet godina i ne da smo u tome uspjeli već imamo i preko 130 polaznika više nego prije godinu dana – kaže nam Galkowski. Dodaje da je jedno od rješenja bila izrada novih obrazovnih programa osposobljavanja i usavršavanja, a u izradu su krenuli prema potrebama tržišta rada.

Strani jezici

Krenuli smo u osposobljavanja za ekonomiste, elektrotehničare, trgovinu, poslovne administracije i još mnogo toga. Važna nam je digitalna pismenost jer ako želimo biti digitalni grad moramo imati i digitalno pismene građane koji mogu koristite te usluge grada – pojašnjava na Galkowski i dodaje.

Zbog većeg pada broja polaznika tečajeva stranih jezika, na početku ove školske godine, uz standardni engleski i njemački ponudili smo i ostale strane jezike poput talijanskog, francuskog, španjolskog, švedskog, ali i prvi puta do sada kineskog jezika. Naime, jedna mlada djevojka, inače iz Rusije, koja se školovala u Kini došla je živjeti u Bjelovar, a ima licencu za predavanje kineskog jezika. Održala je kod nas demo sat tako da se nadam da ćemo skupiti polaznike za kineski jezik jer to je zemlja koja postaje najjača gospodarska sila svijeta, u toj zemlji su pokreću sve svjetske inovacije i mladima je svakako korisno znati osnove kineskog jezika – zaključila je Galkowski.

Egzotičan jezik

Inače, mlada djevojka koja bi mogla predavati kineski jezik u Pučkom otvorenom učilištu, a to isključivo ovisi o broju zainteresiranih polaznika, zove se Alena Ivanova (26) koja dolazi iz sibirskog grada Omska, a kineski jezik je diplomirala u višemilijunskom kineskom gradu Wuhanu.

Hrvatski razumijem, ali malo slabije pričam. No, nadam se da ću ubrzo i to usavršiti, ali zato odlično govorim engleski jezik. Kineski sam diplomirala na Sveučilištu u Wuhamu. Na početku je to težak jezik, ali kada se shvate osnovni principi ide lakše. U Bjelovar sam došla zbog ljubavi i nadam se da će Bjelovarčani iskazati zainteresiranost za kineski jezik. Naime, osim što je to egzotičan jezik, sada je i vrlo važan u svijetu gospodarstva jer Kina je postala velika ekonomska sila i nema zemlje koja s njom ne surađuje – istaknula je simpatična Alena. (vec)