Učenici škola sa šireg bjelovarskog područja i ove su godine pisali s nama. Na literarni natječaj „Pišemo s Bjelovarcem“, namijenjen upravo našim najmlađim čitateljima, tijekom studenog i prosinca pristiglo je stotinjak radova na temu – ljubav. Sve njih pročitali su članovi našeg prosudbenog povjerenstva, tajnik Vijeća Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije Slaven Klobučar, spisateljica Romana Kovačić i knjižničarka Branka Mikačević. Zadatak koji su imali, priznaju, nije bio nimalo lak.

Iznenadili zrelošću

-Iznenandila nas je zrelost na koju smo naišli u brojnim radovima i na trenutke smo se pitali je li moguće da djeca određene dobi napišu tako ozbiljne tekstove. No, uživali smo u zadatku koji nam je povjeren i vjerujem da smo na koncu dobro izabrali – kazao je u ime članova povjerenstva Slaven Klobučar na prošli tjedan održanoj svečanoj dodjeli nagrada autorima najboljih radova. U Ritmu grada okupilo se njih šestero, po troje u kategoriji nižih i viših razreda, zajedno sa svojim mentorima, članovima obitelji i prijateljima.

U kategoriji nižih radova nagrade su primili Dorijan Luketić, učenik 4. razreda u OŠ Veliko Trojstvo, kojemu je mentorica bila Ivana Kolenc-Miličević, potom Ana Letica, učenica 3. razreda IV. OŠ Bjelovar, s mentoricom Jelenom Rebić, te Ivan Nikić, učenik 3. razreda Osnovne škole Berek, koji je na dodjelu stigao u pratnji svoje mentorice Jasminke Relić. U kategoriji viših razreda najbolje radove napisali su Nikola Laić, učenik 7. razreda III. OŠ Bjelovar, kojemu je mentorica Nives Miljuš, zatim Dora Šumbera, učenica 5. Razreda II. OŠ Bjelovar kojoj je mentorica bila Rajna Gatalica, te Lucija Malčić, učenica 8. razreda IV. OŠ, mentorica joj je Slobodanka Martan.

Hvala partnerima

Učenici su na dodjeli pročitali svoje radove, koje prigodno i objavljujemo u ovom broju, dok ćemo u narednim brojevima objaviti i druge radove pristigle na natječaj. Brojne nagrade za autore nauspjelijih uradaka i njihove mentore omogućili su naši partneri u ovom projektu – Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar, Vijeće ogranaka Matice hrvatske BBŽ, knjižara „Knjigica“, Školska knjiga, Nakladnička kuća Mala zvona, Koestlin, Romana Kovačić, trgovina sportskom opremom Kick Off i Cvjetni atelje Marina.