Dinko Pirak i Dario Hrebak, gradonačelnici Čazme i Bjelovara i koalicijski partneri, u jeku pomoći svojim poduzetnicima “zaratili su” po pitanju plaćanja komunalne naknade, namjenskog nameta koji plaćaju građani i poduzetnici, a služi za obnovu i izgradnju infrastrukture.

Hrebak Vladi: Dajte nam da ukinemo

Gradonačelnik Hrebak u srijedu ujutro od Vlade je zatražio da omogući jedinicama lokalne samouprave ukidanje naplate komunalne naknade sljedeća tri mjeseca, a ne samo odgodu naplate.

– Spremni smo odreći se komunalne naknade naredna tri mjeseca kako bismo pomogli privatnom sektoru, poduzetnicima da sačuvaju poslovanje i radna mjesta te stoga tražim od Vlade da nam omogući da se odreknemo naplate komunalne naknade. Pozivam i druge gradonačelnike da učine isto – napisao je među ostalim Hrebak na svojem Facebook profilu te poručio da se javni i privatni sektor zajedno moraju prilagoditi krizi te da ne smije biti povlaštenih.

Pirak Hrebaku: Neki odgađaju, mi ne…

I dok Hrebak još uvijek čeka reakciju Vlade na svoju inicijativu, Grad Čazma ne samo da se pridružila njegovoj namjeri, nego ga je i preduhitrila. Na službenim internetskim stranicama Grada Čazme objavljena je sljedeća obavijest:

– Zbog krize uzrokovane koronavirusom zbog kojeg su mnoge djelatnosti primorane ograničiti ili obustaviti rad, gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak, donio je odluku o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade svih gospodarstvenika te plaćanja zakupa javnih površina na mjesec dana – stoji u obavijesti naslovljenoj „Neki odgađaju, Čazma oslobađa od komunalne naknade sve gospodarstvenike na mjesec dana”.

Hrebak Piraku: Ne može se

Vrijedi spomenuti i da su bjelovarskog gradonačelnika Hrebaka na društvenoj mreži obavijestili o odluci gradonačelnika Piraka o oslobađanju plaćanja komunalne naknade na mjesec dana, na što je Hrebak jednostavno odgovorio: „To se ne može, zvali smo Ministarstva.”