BJELOVAR – Samo dvoje od sedmero ginekologa bjelovarske Opće bolnice u ovom se trenutku ne poziva na priziv savjesti kada su u pitanju abortusi. U prosjeku obave po jedan abortus tjedno, a zbog jedne od najnižih cijena toga zahvata u Hrvatskoj suočavaju se s povećanim interesom. Unatoč nedostatku onih kojima savjest dozvoljava da u zakonskom roku izađu u susret ženi koja ne želi roditi, i u toj bolničkoj ustanovi pripremaju se za medikamentozni prekid trudnoće.

No, odmah napominju kako nije ništa jeftiniji od 1900 kuna, koliko stoji onaj kirurškim putem. Na Odjelu ginekologije doznajemo kako će pilule za pobačaj pacijenticama biti dostupne vjerojatno već kroz mjesec do najviše dva. No, napominju kako nije riječ o bezbolnom i po zdravlje nimalo štetnom postupku. Dapače, ne želeći se naći imenom i prezimenom u ovoj, kako kažu, u nas još uvijek nepoželjnoj temi, domaći ginekolozi tek anonimno pristaju podastrijeti neke od najvećih razloga zašto treba dobro promisliti prije odluke o pobačaju tabletama.

– Medikamentozni pobačaj nije bezbolan, ne obavlja se kod kuće, nije uvijek uspješan i nije bezopasan. Ono što se odnosi na našu struku jest činjenica da zahtjeva puno veći angažman ginekologa. Prvo mora obaviti pregled, napraviti ultrazvuk, obaviti savjetovanje i ako se žena nije predomislila tek se onda započinje s kombinacijom tableta. Prvo se daje antiprogesteron koji zaustavlja trudnoću, a nakon 36 sati mizopristol koji dovodi do kontrakcija i uklanjanja ploda – pojašnjava bjelovarski ginekolog.

Neinvazivni medikamentozni prekid trudnoće u svijetu je već dulje prihvaćena praksa, otkad ga je uvela Francuska 1988. U zapadnim se zemljama danas koristi u 60 do 80 posto prekida, dok se u Hrvatskoj za sada primjenjuje samo u riječkom KBC-u od 2015., a malo poslije počeli su i u pulskoj bolnici i privatnim klinikama. No, sada je dostupan na širem hrvatskom tržištu. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je abortivnu pilulu Mifegyne 200. Prethodno je ljeto odobrila tablete Mispregnol 400, što zajedno predstavlja kombinaciju za neinvazivni medikamentozni prekid trudnoće, bilo na zahtjev ili u slučaju patološke trudnoće. No, tvrde pobornici pobačaja tabletama da je veliki problem i u Zakonu o pobačaju koji datira još iz 1978. godine.

Da je hrvatska procedura i dalje zastarjela i ne jamči istu razinu skrbi kakvu imaju žene u naprednijim državama, tumači doktor Zlatko Hrgović. Ovaj umirovljeni ginekolog s dugogodišnjim iskustvom rada u Njemačkoj objašnjava kako nema potrebe za inzistiranjem da baš svaka žena tabletu pije pred liječnikom i u bolničkoj postelji.

– U Njemačkoj je prepisuje liječnik koji pacijenticu i njezino zdravstveno stanje dobro poznaje i on sam ne obavlja savjetovanje. Sve troškove ženama koje imaju manju plaću od 1100 eura snosi država. Strogo se kontrolira tko je i gdje prepisao pilule tako da mogućnosti kriminala nema. Velika prednost za zdravstveni sustav je što se na taj način izbjegavaju nepotrebni bolnički troškovi i ne zauzima krevet – navodi Hrgović, dodajući da je sramota što njegovi kolege u Hrvatsoj ne omogućuju ženama u 21. stoljeću sigurnije i manje bolne znanstvene metode. Također upozorava na nelogične statističke podatke o broju pobačaja posljednjih godina koji upućuju na to da se velik broj njih zasigurno obavlja ilegalno, što znači i veći rizik za žene.