“Punk’s not dead” bio je natpis na mnogim majicama mladih srednjoškolaca 90-ih godina u Bjelovaru, koji su pod tim motom željeli izraziti kojoj supkulturi i glazbenom smjeru “pripadaju”. Punk rock glazba tada je kod mladih u našem gradu imala puno poklonika, a kasete Ramonesa, Pistolsa i drugih buntovnih bendova “dilale” su se po školama, dok je istodobno gotovo svako drugo društvo planiralo osnovati svoj bend. Jednoj od posljednjih bjelovarskih generacija koje su u velikom broju njegovale rock izričaj pripada i Vedran Pavin, 38-godišnji samouki bubnjar punk – rock benda Petar Punk.

-Od malih nogu sam se zaljubio u punk-rock glazbu, a odrastao sam uz Ramonese i naravno da sam maštao kako bih volio biti član nekog rock benda. Stariji brat je imao svoj bend, a meni je još kao klincu rekao da vježbam bubnjeve jer im nedostaje bubnjar i naravno da sam se odmah bacio u te vode – započinje Pavin. Kaže da je sam učio svirati bubnjeve i da je danas zbog intereneta i youtubea mladima puno lakše nešto naučiti svirati nego njegovoj generaciji. Prisjeća se kako je u vrijeme kada je išao u osnovnu i srednju školu među mladima vladao puno veći zanos prema glazbi i koncertima nego danas.

 Mladi rockeri

-U srednjoj školi bio sam član benda Žuti kaputi gdje sam svirao bubnjeve. Tada je u gradu bilo više rock bendova i svi smo međusobno izmjenjivali ideje pa nam je tako palo na pamet organizirati i prvu gitarijadu u Bjelovaru – prisjeća se Pavin i kaže da mu je danas nezamislivo da grupica petnaestogodišnjaka, kao što su oni to tada bili, organizira gitarijadu na kojoj je nastupilo pet bendova.

-Nismo imali gdje svirati pa smo u Vatrogasnom domu organizirali gitarijadu. Bila je jako dobro posjećena, a sjećam se da su nastupili Žuti kaputi, Ulična rasvjeta, Otpisani i ostali tadašnji bjelovarski rock bendovi. Željeli smo stvarati dobru punk-rock glazbu i bilo je to zaista lijepo razdoblje – kaže nam Pavin koji je danas član Petar Punk-a, bjelovarskog punk-rock benda koji već deset godina uspješno brani boje bjelovarske rock scene i koji unatoč nikad većoj pomami za cajkama i ostalim trash ‘hitovima’ ima svoju publiku.

-Kada smo snimili prvi album nismo znali gdje će nas to odvesti i što će se sve dogoditi, ali reakcije su bile odlične. A kada smo pjesme poput Krv pijem krv žderem stavili na internet uslijedila je prava eksplozija – prepričava nam Pavin. Kaže da su snimili već četiri albuma i da upravo rade na petom koji bi trebao izaći u sljedeća dva mjeseca.

 Novi album

-Radimo intenzivno na albumu. Ima puno posla, ali uvjeren sam da ćemo to vrhunski odraditi. Mi inače ne surađujemo s izdavačima jer mislimo da to nema smisla. Imamo svoju opremu i sve sami radimo – objašnjava nam Pavin, dodajući kako s dečkima iz benda godišnje odradi oko 25 koncerata.
-Kada završimo peti album vjerujem da ćemo na neku manju turneju. Inače, Hrvatsku smo s bendom prošli nekoliko puta. Svirali smo i u Istri, Dalmaciji, Slavoniji, Zagrebu, a nastupali smo i u Beču, Beogradu i Novom Sadu. Naravno, u Bjelovaru smo uvijek nekoliko puta godišnje svirali, pogotovo u kultnoj birtiji Zagreb, ali mislim da je sada s tim gotovo jer je netko bio “dobronamjeran” i prijavio je da iz birtije za vrijeme koncerta dolazi velika buka što je apsolutno neistina jer je birtija u podrumu, a okolo nitko i ne živi – naglašava Pavin. Kaže da mu je iznimno žao da po cijeloj Hrvatskoj sviraju, a u svome gradu više ne mogu.

-Stvarno je tužno što grad poput Bjelovara nema prostora za održavanje koncerata alternativnih bendova. Mi svake godine sviramo u Čakovcu, Županji, Križevcima i ostalim manjim gradovima koji imaju klubove za mlade gdje se održavaju takvi koncerti. U jednom Benkovcu, koji ima manje od 10 tisuća stanovnika, sviramo svake godine u predivnom i modernom klubu za mlade – prepričava nam Pavin i kaže da im je neugodno kada ih bendovi iz manjih gradova fantastično ugoste, a zatim i pitaju mogu mogu li doći svirati u Bjelovar.

-Malo se zacrvenimo i kažemo im da jednostavno nemamo prostor. Ne možemo ih pozvati u dvoranu kada to nije prostor za takve bendove. Stvarno je nevjerojatno da Benkovac, Križevci i ostala mjesta u državi imaju prostore za takve bendove, a Bjelovar nema. No, sada je na čelu grada mlada generacija za koju se nadam da će imati sluha za taj problem i da će se pronaći riješenje – zaključuje Pavin. (Vedran Cindrić)