Piše Vedran Cindrić

Probiti se u svijetu mode i dizajna nije ni malo lako. No, na iznimno dobrom putu je naša Bjelovarčanka Selena Gazda (33) koja je nakon završene bjelovarske Gimnazije upisala Modni dizajn u Zagrebu te isti završila, a diplomirala je na smjeru kostimografije. Danas Selena surađuje s jednim od najpoznatijih hrvatskih brendova “Nebo”, a u predbožićno vrijeme organizirala je i hvalevrijednu humanitarnu akciju za Udrugu za autizam Bjelovar.

-Već za vrijeme faksa sam radila studentske poslove vezane uz moju struku. Tako da sam po pitanju kostimografije asistirala u Kazalištu Gavella, zatim sam radila s redateljem Sašom Anočićem koji je režirao kultnu predstavu “Kauboji”, a posebno me veselila i suradnja s Irmom Unušić koja je u Bjelovaru napravila dječju predstavu “Astronauti”. Naravno, bilo je tu nekoliko i mojih vlastitih relativno uspješnih projekata – skromno nam priča Selena koja je radila i na ovogodišnjem Božićnom gala koncertu. Inače, nakon života u Zagrebu, Selena se odlučila vratiti u svoj rodni Bjelovar, a razlog je bio privatne naravi.

-Iako je u Zagrebu veća perspektiva što se tiče moje struke, vratila sam se u svoj Bjelovar zbog obitelji. Moja sestra boluje od autizma, i ona i moja majka su me trebale. U međuvremenu sam zbog svoje sestre postala i članica Udruge za autizam Bjelovar i ubrzo sam shvatila da tamo volontiraju prekrasni ljudi – otkriva nam Selena. Dodaje da s drugim volonterima organizira mnogobrojne radionice i da mnogo radi s korisnicima Udruge.

-Korisnici Udruge su divna bića kojima treba naša pomoć da lakše borave na ovom svijetu i mi im pomažemo najviše što možemo – emotivno kaže Selena koja je, između ostalog, u Bjelovaru počela i plesti, što se ubrzo razvilo u pravi mali posao.
-Provodila sam dosta vremena doma s obitelji i jednostavno sam odlučila početi plesti ili, kako to po starinski kažu, štrikati. To mi je oduvijek bila strast i konačno se našlo vremena za to – priča nam Selena koja nije znala da bi se za njezin hobi uskoro moglo toliko pročuti pa je ubrzo otvorila i vlastiti obrt.

Suradnja s “Nebom”
-Počela sam plesti veste, šalove, pulovere i kape. Ubrzo su mi se počeli javljati prijatelji s narudžbama, zatim prijatelji prijatelja i tako se to brzo pročulo. Ubrzo sam otvorila vlastiti obrt “Selena” koji za sada nema još svoj dućan, ali primam razne narudžbe – otkriva nam Selena čija je stranica na Facebooku iznimno posjećena. Da se radi o kvalitetnim proizvodima, potvrđuje i činjenica da se Seleni javio i jedan od najpoznatijih hrvatskih brendova “Nebo” koji joj je ponudio suradnju.
-“Nebo” je iznimno poznati i kvalitetni hrvatski brend za koji rade jedni od najboljih hrvatskih dizajnera. Oni su zaista vrh u našem modnom svijetu i na moje veliko zadovoljstvo kontaktirali su me te smo ostvarili suradnju. Prvo su na sajmovima mode u Parizu i Londonu prezentirali neke moje proizvode, a uskoro će suradnja otići na još višu stepenicu – otkriva nam Selena. Dodaje da će ‘Nebo’ u svojem dućanu koji se nalazi u strogom centru Zagreba početi prodavati Selenine proizvode i to pod njezinim imenom to jest brendom “Selena”.

-Iznimno sam sretna što će se moji pleteni proizvoditi prodavati u butiku ‘Nebo’. Na predstavljanju u Parizu i Londonu su bili moji proizvodi, ali spadali su pod brend “Neba”, a sada slijedi suradnja u kojoj će biti isključivo naziv mog brenda i to je zaista jedan lijepi korak unaprijed – pojašnjava nam Selena. Dodaje da sve veste, šalove i ostale proizvode radi od najkvalitetnijih materijala vune, kašmira i svile i da svaki tjedan prima sve više narudžbi.
-Za jednu vestu mi treba dva dana i to ako radim po cijele dane. Kada se radi takvim tempom nastradaju i leđa, ali to je cijena posla – kroz smiješak kaže Selena i dodaje kako je u ovo predbožićno vrijeme s kolegama odlučila pokrenuti humanitarnu akciju za Udrugu za autizam Bjelovar.

-Mi u Udruzi imamo donacije nekih sponzora, Grada i Županije, ali to nažalost nije dovoljno stoga se nekada sami moramo snalaziti. Stoga sam odlučila donirati svoje ručno pletene šalove od čije prodaje bi sav novac išao Udruzi. Kolega Delimir Hrestak je napravio lijepu fotogaleriju s našim korisnicima i mogu ponosno reći da smo sve šalove prodali i tako pomogli Udruzi, što me posebno veseli – zaključila je Selena.