Unikatni, ručno rađeni, kvalitetni i trajni – upravo su to epiteti koji opisuju odjevne predmete koje u svom malenom krojačkom carstvu izrađuje mlada i perspektivna bjelovarska dizajnerica Selena Gazda. Prepoznali su to i kupci pa narudžbe stižu sa svih strana otkako je prije mjesec dana uz pomoć potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ova 32-godišnjakinja otvorila vlastiti obrt. Pletivo je njezina najveća strast pa je upravo vuna najčešći materijal koji koristi stvarajući svoje blago. Osim ovog dizajnerskog dijela, Gazda je stručnjakinja za kostimografiju na čemu je i diplomirala na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Isto tako, bavi se izradom scenskih elemenata, a dio njezina rada odnosi se i na grafički dizajn i digitalni tisak na odjevnim i uporabnim predmetima.

Obiteljska tradicija

-Žene u mojoj obitelji se već nekoliko generacija bave pletenjem, a majka i baka su tu ljubav, kao i znanje prenijele i na mene. Naime, kada kažemo pletenje, upravo su nam bake prva asocijacija, a tako je bilo i u mojoj obitelji. Danas mogu zaista biti sretna što sam imala tako divne učiteljice koje su mi usadile ljubav prema ovom “zanatu” u kojem danas uživam pa je u svaki odjevni predmet koji izradim utkana i ljubav.

Ujedno, upravo su takvi predmeti sve više cijenjeni pa se pletenje i pletivo vraćaju na velika vrata. Taj trend je jasno izražen u zapadnim zemljama gdje se zaista cijene unikatni, ručno izrađeni predmeti od kvalitetnih materijala – kazala je Gazda. Naglasila je kako je u čitavoj priči izuzetno važna briga za životinje od kojih sama vuna i dolazi, ali, naravno, i za čovjeka koji će tu odjeću nositi i koja bi upravo zato trebala biti ugodna za kožu i dugotrajna.

-Iako odjevni predmeti koje izrađujem imaju nešto višu cijenu, kupac za nju dobiva stvarnu vrijednost, bilo da je riječ o kapama, šalovima, puloverima, vestama ili pak suknjama. Sve su to predmeti koje izrađujem, no za sada su najtraženiji puloveri koji odišu elegancijom i jednostavnošću. Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe – u prijateljima, nježnosti i ljubavi prema obitelji, konkretnim osobama, ali i u putovanjima u različite zemlje koje uvijek imaju svoju jedinstvenu tradiciju, kulturu i običaje. Osim gotovih proizvoda, radim i po narudžbi, tako ideja za nove proizvode nikada ne manjka – kaže naša sugovornica čije modele za sada možete pronaći na facebook i instagram stranici pod njezinim imenom, a uskoro će pokrenuti i prodajnu web stranicu.

 Vlastiti posao

-Upravo je to jedna od točaka za koju mi je novac osigurao Zavod za zapošljavanje. Naime, kada sam odlučila pokrenuti vlastiti posao, odlučila sam to učiniti uz pomoć mjere za samozapošljavanje. U čitavom tom procesu, kroz koji me vodila savjetnica sa Zavoda Mirna Popović, najvažnije je bilo napraviti dobar poslovni plan. Sad kad se okrenem, mogu reći da nije bilo mi komplicirano ni iscrpljujuće, a sve skupa bilo je gotovo kroz dva do tri mjeseca. Na kraju sam si na takav način osigurala 35 tisuća kuna koji su mi itekako olakšali početak u poduzetničkim vodama – pojašnjava Gazda koja je sada na samom početku poduzetničko-dizajnerske karijere, no već sada ima brojne planove za budućnost.

-Preda mnom je pokretanje web prodaje, a svakako bih željela surađivati s kreativnim ljudima s našeg područja. Recimo, jedna od ideja je da od tradicionalno ispredene vune životinja uzgojenih u našem kraju stvorim originalni bilogorski proizvod u obliku lijepog dizajnerskog komada. Na takav način spojila bi se tradicija sa suvremenim dizajnom, a upravo tome težim u svom radu. Također, u dogledno vrijeme bih željela organizirati radionice na kojima bi svi zainteresirani imali priliku naučiti plesti, ali i družiti se te time na zanimljiv način iskoristiti svoje slobodno vrijeme – napominje naša sugovornica kojoj ideja, ali ni entuzijazma, kao ni znanja ne manjka pa vjerujemo kako bismo uskoro upravo njezine kreacije mogli gledati na nekoj od modnih pista, a već ih sada možemo gledati na gradskim ulicama.