Na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Bjelovar, koju je povodom Svjetskog dana bolesnika prošlog tjedna obišla šarolika delegacija političkih dužnosnika, predstavnika klera i tamošnjih zaposlenika, nedostaje točno polovica liječnika. Zbog toga su gužve na tom odjelu gotovo pa uobičajena pojava, što dovodi do nervoze roditelja, djece, liječnika i medicinskog osoblja.
– Ostali sam na smo četiri liječnika što nije dovoljno s obzirom na broj pacijenata o kojima brinemo. Prema sistematizaciji bismo trebali imati osam liječnika pa svi doslovce rade po dvije smjene – kazala je Ivanka Fehir Radanec, voditeljica Odjela pedijatrije.
Kao i većina bolnica u Hrvatskoj, i bjelovarska muku muči s nedostatkom stručnog kadra. Liječnika nedostaje na svim odjelima – trenutačno ih je zaposleno 79, a trebalo bi ih biti 110. Prema riječima sanacijskog upravitelja Zorana Seleša, stalno su raspisani natječaji za zapošljavanje liječnika i pokušava ih se dobiti što je više moguće.
U bolničkoj kapelici Opće bolnice Bjelovar svetu misu 11. veljače povodom Svjetskog dana bolesnika predvodio je bjelovarsko – križevački biskup Vjekoslav Huzjak, te potom u društvu sanacijskog upravitelja Zoran Seleša i predstavnika Županije i Grada Bjelovara obišao Odjel pedijatrije.
Molitva pomaže ozdravljenje
Malene bolesnike biskup je razveselio slatkišima, te se iz prve ruke upoznao sa stanjem na Odjelu u razgovoru sa djelatnicima i roditeljima. Inače, Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika, te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.
– Bolnica je dio zajednice i prihvaća sve što jača zajednicu. Molitva može samo pomoći bolesnicima, vjera može pomoći liječenju što je znanstveno dokazano i stoga je i ustanovljen Svjetski dan bolesnika – kazao je sanacijski upravitelj Zoran Seleš.
Na Odjelu pedijatrije su srdačno dočekali goste, ali i upozorili na podkapacitiranost liječničkog osoblja koje skrbi o malim pacijentima.