Da je u zimsko vrijeme, vrijeme gripe med vrlo tražen proizvod uvjerava nas Edit Ružičić, koju smo unatoč hladnoći zatekli na bjelovarskoj tržnici kako prodaje slatke proizvode sa svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Riječ je o medu i cijeloj paleti pčelinjih proizvoda. Naime, posljednjih osam godina, otkako je ostala bez posla, Edit je pčelarstvo, koje je bio svojevrstan obiteljski hobi, postao je značajan izvor prihoda.

-Pčelarstvom smo se suprug i ja bavili kao hobijem, malo po malo učili i povećavali broj košnica. No, kada sam ostala bez posla, shvatili smo da bi se od pčelarstva moglo i živjeti pa smo se ozbiljnije posvetili toj poljoprivrednoj djelatnosti – govori Edit Ružičić.

Budući da je suprug zaposlen, registrirala je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na svoje ime i ozbiljno se posvetila pčelarstvu. Uz edukaciju i pažljivo osluškivanje iskusnih pčelara, malo po malo su učili i proširivali proizvodnju, da bi danas u pčelinjaku koji se nalazi na području Narte imali stotinjak košnica smještenih u ekološko podignutom nasadu lješnjaka. Osim četiri vrste meda: bagrema, cvjetnog meda, meda od lipe te kestena, kupcima nude i cvjetnu pelud, vosak i ostale pčelinje proizvode. Sve to lijepo je upakirano pa ne treba čuditi da se kupci rado zaustavljaju na njezinom štandu.

-Sve je više pčelara, a kako većina nas nudi kvalitetan med morala sam nekako istaknuti proizvode pa sam ih odlučila lijepo upakirati. Oku su privlačni pa se kupci prvo iz znatiželje zaustavljaju, a potom najčešće i ponešto kupe. Zimsko doba je sezona najveće prodaje meda, a kako su i cijene umjerene, moram reći da sam zadovoljna – iskreno govori naša simpatična sugovornica.

Iako se za prošlu pčelarsku godinu može reći da je bila dobra, a prinosi meda zdovoljavajući, niti kilogram Ružičići ne žele prodati na veliko.

-Novac u ruke je najsigurniji, stoga sav med plasiramo putem maloprodaje. Uz to smo certificirano obiteljsko gospodarstvo, imamo poznate kupce koji poznaju kvalitetu naših proizvoda pa se uvijek vraćaju, tako da se ne žalimo – govori Edit, pokazujući nam i košaru punu lješnjaka. Uz pčelinjak su, kaže, prije par godina podigli i ekološki nasad lješnjaka jer se pčelice i lješnjaci jako vole. Nakon zime, pčele na lješnjacima imaju prvu peludnu pašu pa ne treba čuditi da svaki pčelar koji vodi brigu o svom pčelinjaku ima i koju lijesku uz košnice.