Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je 16. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu na kojemu se predstavlja više od 180 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom dvodnevnog sajma na pet tisuća četvornih metara grijanog izložbenog prostora posjetitelji će se na jednom mjestu ponovno moći upoznati s najvećom izložbeno-prodajnom ponudom pčelarske opreme i strojeva, meda i svih vrsta pčelinjih proizvoda.

Edukacije nikad dovoljno

Jedan od glavnih motiva za putovanje do Gudovca pčelarima predstavlja upoznavanje s novitetima u pčelarstvu, posebice kada je riječ o novim tehnologijama i inovacijama. Jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma predstavlja edukativna komponenta koju organizatori ni ove godine nisu zanemarili.

Osim proizvoda vezanih uz pčelarstvo i proizvodnju meda, na sajamskom prostoru predstavljaju se i brojni drugi poduzetnici, obrtnici i OPG-i, a tu je i raznolika ugostiteljska ponuda popraćena brojnim zabavnim sadržajem. Vrijedi napomenuti i da se već sedmu godinu zaredom paralelno s Pčelarskim sajmom održava Izložba vina i vinogradarske opreme.

Sajam u jednoj cjelini

Davorin Posavac, direktor tvrtke Bjelovarski sajam, u pozdravnom govoru zahvalio se izlagačima i posjetiteljima na velikom odazivu te spomenuo da po prvi puta na Pčelarskom sajmu izlažu izlagači iz Južne Koreje.

– Ponosni smo jer se ovogodišnji sajam odvija u jednoj cjelini na pet tisuća četvornih metara izložbene površine. Želim zahvaliti izlagačima kojih je ove godine više od 180, a po prvi puta Pčelarski sajam prešao je granicu Europe i to zahvaljujući jednom izlagaču iz Južne Koreje. Osim što se na sajmu odvija velika prodaja alatki za pčelarstvo, ovo je izvrsna prilika za pčelare da dobiju edukaciju i nove važne objave – istaknuo je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma. Najavio je i da na Sajamskom prostoru sljedećeg vikenda počinje škola jahanja, ali i da se za Proljeni sajam već traži “kvadrat više”.

Sve je manje pčela

Goran Pranjić, predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ koji okuplja 388 registriranih pčelara naglasio je da je med s ovog područja po kvaliteti u samom hrvatskom vrhu i da je uspješan brend našeg kraja. Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić spomenuo je da bjelovarski pčelari dobivaju potporu od 30 kuna po košnici do najviše četiri tisuće kuna te da je ta potpora nastala temeljem zahtjeva struke.

Bjelovarskp-bilogorski župan Damir Bajs ustvrdio je da malo tko može dati kvalitetu u pčelarstvu kakvu može dati Hrvatska i to zbog tradicije i ljubavi prema tom poslu.

– Pčelari su samozatajni ljudi koji puno rade i stalno se školuju i znaju što se događa u svijetu i zbog toga je naš med izvrsne kvalitete, a naša županija jedna od vodećih županija u pčelarstvu – kazao je župan Bajs dodavši da je Županija u suradnji s pčelarima uvela niz potpornih mjera.

Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza upozorio je da je sve više područja na kojem pčele ne žive, ali i naglasio da Europska unija za sljedeće proračunsko razdoblje uvodi potporu za oprašivanje. Što sse Hrvatske tiče, jedan je od najvećih problema potpuno bespotreban uvoz meda. Ministrica Vučković upozorila je da je pčelarstvo, baš poput ostalih sektora u poljoprivredi, vrlo ranjivo, ali i da se u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi veliki rast pčelara i pčelinjih zajednica.

– Danas je u Hrvatskoj 8142 pčelara sa 418 tisuća pčelinjih zajednica, što je velik rast, ali treba biti iskren do kraja i reći da je takav rast posljedica sve većeg upisa pčelara u sustav – istaknula je ministrica Vučković dodavši kako Hrvatska ujedno bilježi i smanjenje deficita u pčelarskim proizvodima jer uvoz meda smanjio više nego što se smanjio izvoz meda.

Smanjio se medni deficit

Ministrica je istaknula i da je tisuću pčelara u programu nacionalne staklenke meda koja potvrđuje kvalitetu hrvatskog meda te najavila dodatne potpore pčelarima za uključivanje u taj program. Kazala je i da su vinarima ulazni troškovi smanjeni za 12 milijuna kuna te da će u sklopu nacionalnog programa za vino vinari imati pravo na potpore od 11 milijuna eura godišnje. Usto, intenzitet potpore za vinare diže se sa 50 na 75 posto, naglasila je ministrica Vučković.