Do 16. izdanja Međunarodnog pčelarskog sajma i sedme Izložbe vina i vinogradarske opreme koji će se na sajamskom prostoru u Gudovcu održati drugog vikenda u veljači preostalo je manje od mjesec dana. Baš kao i ostale sajamske manifestacije, Pčelarski sajam ima snažnu edukacijsku komponentu. I ovoga puta izlagači i posjetitelji moći će se potpuno besplatno upoznati s novinama iz svijeta pčelarstva, ali i poljoprivrede na besplatnim edukacijama, okruglim stolovima i radionicama.

Besplatne edukacije

S obzirom da je pčelarstvo grana poljoprivrede koja vjerojatno zahtijeva najviše stručnog znanja, a time osigurava i veliku dodanu vrijednost, ne čudi što je tijekom dvodnevne manifestacije zakazano čak devet edukacija. Pčelari i oni koji to žele postati tako će imati prigodu doznati sve o usklađenju s novom regulativom o OPG-ima, ali i o načinima na koji se može i treba urediti hrvatsko tržište pčelinjih proizvoda. Bit će tu i potpuno stručnih predavanja i dijeljena iskustva. Primjerice, Vlado Auguštin iz Pčelarskog saveza Slovenije govorit će o problematici ostataka sintetičkih akaricida u pčelinjem vosku, a Zdravka Popić iz tvrtke Micro El o XLOG bee sustavu za nadzor pčelinjaka namijenjenom pčelarskim udrugama i istraživačkim projektima. Mirko Almaši iz UPU-PGŽ govorit će o iskustvima motrenja medenja u Primorsko-goranskoj županiji, a Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o botaničkom podrijetlu meda.

Proizvodnja pčelinjeg otrova

Vrlo posjećeno zasigurno će biti i predavanje Nevije Čirko iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o Nacionalnom pčelarskom programu 2020-2022. O utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju govorit će Danijel Jug s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, dok će Tvrtko Matijević odati sve tajne o unosnoj proizvodnji pčelinjeg otrova.

Naravno, posjetitelji Pčelarskog sajma na jednom mjestu ponovno će se moći upoznati s najvećom izložbeno-prodajnom ponudom pčelarske opreme i strojeva te medom i pčelinjim proizvodima. Bit će tu i brojne prezentacije rada strojeva i alata, a na sajamskom prostoru predstavit će se i brojni drugi proizvodi poduzetnika, obrtnika i OPG-a, uz nezaobilaznu raznoliku ugostiteljsku ponudu popraćenu brojnim zabavnim sadržajem za posjetitelje.
Sve atraktivnije je i tradicionalno amatersko natjecanje u pripremi medenjaka, kao i ocjenjivanje najljepše uređenih izložbenih prostora na Pčelarskom sajmu, te u sklopu Izložbe vina i vinogradarske opreme, ocjenjivanje najljepših vinskih etiketa.