Posljednjih tjedana su našoj redakciji učestali pozivi građana koji upozoravaju da su gradske zelene površine pune izmeta kućnih ljubimaca. Posebice su na udaru parkovi gdje su svako malo mogu vidjeti hrpice u koje nitko ne bi volio ugaziti, dok ne treba niti govoriti da tim istim zelenim površinama trčkaraju djeca. Kako se to ipak ne može pripisati psima lutalicama kojih u gradu još ima,ali u malom broju, odgovornosti pada na leđa vlasnika kućnih ljubimaca. Ostavljanje izmeta je nekulturno i bezobzirno ponašanje koje će u krajnjoj liniji obiti o glavu i vlasnicima pasa koji će prije ili kasnije ugaziti u neku hrpicu koje je ostavio neki drugi vlasnik.
Osjetno povećan broj pasa
Ako se već ne može drugačije utjecati na vlasnike pasa, onda će se to učiniti represivnim mjerama. Naime, komunalnim redarima više nije nikakav problem utvrditi identitet vlasnika psa
-Imamo čitače čipova koje svaki pas obavezno mora imati zbog cijepljenja i nije nikakav problem očitati podatke. Komunalni redari nemaju ovlasti tražiti osobne podatke od vlasnika psa koji nije uklonio izmet ali to mogu napraviti putem očitavanja čipa. Moramo konstatirati da se zadnjih godina osjetno povećao broj pasa u Bjelovaru i to se vidi u parkovima – kaže komunalni redar Stipe Berić.
Naravno da bi komunalni redari morali zateći na djelu i vlasnika i psa, no isto je moguće kada je pas slobodan i nije na povodcu.
-Kad zateknemo psa koji luta bez nadzora ili ga možda šeta osoba koja nije službeno vlasnik opet će nam očitavanje čipa dati sve podatke. Drugi je problem što raste broj pasa koji nisu čipirani iako je to zakonska obaveza. Ima i takvih slučajeva i tada se jedino možemo obratiti nekoj udruzi za udomljavanje pasa – napominje drigi bjelovarski komunalni redar Jozo Prka.
Neće biti oprosta
Stoga se vlasnici pasa trebaju pripremiti da neće sve ostati na opomenama i slijedi ispisivanje kazni za neodgovorno ponašanje. Bez obzira o kojoj se zelenoj javnoj površni radi vrijede ista pravila i vlasnici su dužni pokupiti izmet.
-Za takvo neodgovorno ponašanje vlasnika pasa predviđena je kazna od 500 kuna. Mi obilazimo grad i pratimo situaciju, no nije nam namjera ispisati što više kazni. Stoga se vlasniku prvo ističe opomena, a ukoliko ga drugi put zateknemo u istom prekršaju ispisivanje kazne – kaže komunalni redar Jozo Prka.
Potpuna zabrana pristupa ?
Pitanje onečišćenih zelenih površina se pokušalo prije par godina riješiti postavljanjem stalaka sa vrećicama za izmet, te tabli koje su u središnjem gradskom parku zabranjivale dovođenje kućnih ljubimaca.
– U praksi se to pokazalo neprovedivim jer su vrećice brzo razgrabljene za druge potrebe, dok su table brzo bile počupane. Kako se broj pasa u Bjelovaru stalno povećava raste i problem sa onečišćenjem parkova. Stoga se razmišlja o drugim načinima za rješavanje ovog problema, između ostalog da se potpuno zabrani ulazak kućnih ljubimaca u gradske parkove – kaže komunalni redar Jozo Prka.