CNC operateri, elektromehaničari, serviser motornih vozila, pomoćni bravar, automehaničar, soboslikar i dr. zanimanja su za koje su prošli tjedna bili raspisani natječaji na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a za koje se učenici mogu školovati u bjelovarskoj Obrtničkoj školi. Dakle, iako potražnje za radnom snagom ima, kako nam je potvrdio ravnatelj spomenute škole Branko Cvetković, broj učenika koji se obrazuju za neko od obrtničkih zanimanja sve je manji. Jasno to govori podatak ovu školu trenutno pohađa 230 učenika dok se prije 20 godina za obrtnička zanimanja u Bjelovaru školovalo njih čak 420 pa jednostavnom računicom lako dolazimo do zaključka kako je u dva desetljeća broj učenika gotovo prepolovljen.

 Slabiji interes

-Nažalost, već godinama bilježimo sve manji broj učenika, a po meni, razloga za to je nekoliko. Prije svega, izgleda da naše gospodarstvo ne ide u smjeru u kojem bismo željeli pa samim tim dio učenika u potrazi za poslom odlazi izvan granica Hrvatske. Naravno, s njima odlaze i čitave obitelji pa se njihova djeca školuju u drugim zemljama. Kada tome dodamo i općenito sve manji natalitet, razumljivo je i da je ukupan broj učenika manji, a ako se ovaj trend nastavi, za desetak bismo mogli imati upola manje prvašića, a to, naravno, za sobom povlači i manji broj učenika u srednjim školama. Osim toga, djeca se više opredjeljuju za četverogodišnje škole koje su im bolja odskočna daska za upis fakulteta jer naši učenici ne mogu pohađati fakultete, već mogu samo, pod određenim uvjetima, upisati višu školu.

U tome im pomaže i ukidanje bodovnog praga pa četverogodišnje škole unatrag nekoliko godina mogu upisati i učenici s nižim ocjenama – napominje ravnatelj Cvetković. Upravo sve manji broj učenika, kao i stanje na tržištu rada, ali i mogućnosti obavljanja stručne prakse direktno utječu i na same programe između kojih učenici mogu birati. Tako su ove školske godine imali priliku upisati strukovno obrazovanje za recimo CNC operatera što je ujedno i najtraženije zanimanje, kao i za automehaničara, elektoinstalatera, elektroničara mehaničara, instalatera kućnih instalacija kao i za pomoćnog bravara i pomoćnog autolimara. Sve su to zanimanja koja u Hrvatskoj postaju sve traženija, a u praksi to primjećuju i u samoj školi gdje unatrag nekoliko godina dobivaju upite majstora o tome postoji li kadar koji bi mogli zaposliti što je pitanje koje se nekada nije moglo čuti.

Njemačka kao cilj

-Činjenica je da majstora nema budući da su dobrim dijelom otišli van gdje su njihova primanja zasigurno veća nego u Hrvatskoj. Nažalost, sada smo u situaciji da mi školujemo kadar, a on trbuhom za kruhom odlazi van pa naši poslodavci više nemaju čovjeka kojeg mogu zaposliti – kaže ravnatelj Cvetković. Upravo ovim stopama želi krenuti i Mateo Dinjar, učenik drugog razreda ove škole koji pohađa program za CNC operatera. Kako kaže, iako na početku svog školovanja ni sam nije znao što točno znači biti CNC operater, danas, na polovici svog školovanja, više je nego zadovoljan svojim izborom.

-Školu sam izabrao po preporuci starijeg kolege koji mi je donekle približio ovo zanimanje. Budući da mi se učinilo zanimljivo, stavio sam ga na prvo mjesto i na kraju upao. Već sam puno toga naučio, a najvažnije od svega je da puno toga učimo u praksi što je odlična odskočna daska kada jednog dana dođemo na tržište rada. Stoga, kada završim školu, planiram pokušati u Njemačkoj jer smatram da je tamo situacija bolja posebice kada je riječ o plaćama – kaže Dinjar dodajući kako u Njemačkoj nema nijednog člana obitelji, no vjeruje kako će se unatoč tome snaći budući da je njegovo zanimanje ondje vrlo traženo i cijenjeno.