U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa sada već davne 1953. godine u Željezari Sisak organizirana je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija je provedena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi kao što su dobrovoljnost, besplatnost, solidarnost i anonimnost, a upravo se na dan kad je prva akcija provedena u Sisku, odnosno 25. listopada, svake godine obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Dan je to kada oni s najvećim “stažem u darivanju” dobivaju i posebna priznanja, no Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar ove godine zbog pandemije nije organiziralo svečanu podjelu zahvalnica za svoje jubilarne darivatelje krvi.

Istaknuti jubilarci

-Svima našim darivatelja zahvalnice će biti uručene čim pristupe nekoj od naših sljedećih akcija. Ove godine zahvalnice će primiti 242 naša darivatelja krvi, dok bi svakako istaknula naše najveće jubilarce, a to su sa sto davanja Vlado Bošnjak, Goran Čirjak i Mladen Seleš koji će dobiti zahvalnicu i zlatni znak te Dušanka Kuček i Željko Nikić koji će dobiti plaketu i zahvalnicu za izvanredan uspjeh – istaknula je Vida Malek, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Bjelovar.

Priliku da se i vi pridružite zajednici ljudi velikog srca koji nesebično pomažu kada je to najpotrebnije imate već ovoga tjedna. Naime, u prostorijama bjelovarskog Crvenog križa od srijede do petka, odnosno od 4. do 6. studenog, od 10 do 17 sati održava se još jedna Akcija davanja krvi.

Nova pravila u pandemiji

-Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom tijekom provođenja akcija davanja krvi, osigurali smo najviše higijenske standarde na način da će se strogo pridržavati mjere udaljenosti između osoba. Također, osigurali smo punktove za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja, obavezno je i nošenje zaštitnih maski za djelatnike i darivatelje krvi, a tjelesna temperatura će se mjeriti svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec dana, bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji, imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje i imale infekciju SARS-CoV-2. Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupinama privremeno se odgađaju na period najmanje 28 dana – pojasnila je ravnateljica Malek još jednom istaknuvši zašto je važno sada, u vrijeme pandemije, odazvati se akciji davanja krvi.

-U vrijeme pandemije vrlo je važno da se svi oni darivatelji koji mogu dati krv odazovu akcijama darivanja krvi. Potrebe su svakako pojačane jer je veliki dio naših darivatelja u izolaciji ili je zaražen virusom. Kod nas na našim Akcijama do sad nismo imali smanjeni broj prikupljenih doza krvi. Možemo reći da se darivatelji odazivaju kako smo i planirali te se po Akciji prikupi između 300 do 400 doza krvi, ovisno o broju dana kako traje Akcija – kazala je ravnateljica Malek čestitavši svim darivateljima krvi njihov dan. -Dragi darivatelji krvi, zahvaljujemo na iskazanoj ljubavi, humanosti i plemenitosti i što darivanjem krvi pomažete u liječenju i spašavanju života. Želim vam puno zdravlja i čestitam vam Dan dobrovoljnih davatelja krvi – kazala je ravnateljica Malek.