BJELOVAR – Domaći ovčari već su dulje vrijeme trn u oku vlasnika zemljišta u njihovom susjedstvu. Obitelj Karlovčan iz Velikog Korenova u novu sezonu kosidbe djetelinske travne smjese ulazi s neugodnim prošlogodišnjim iskustvom. Oko tri i pol rali posijane djeteline i talijanskog ljulja, na vlastitim i zakupljenim parcelama u Velikim Sredicama, popasle su ovce, tvrde Snježana i Vlado Karlovčan, one o kojima treba voditi računa Dražen Rožek.

Ljuti zbog nenalaženja zajedničkog jezika s Rožekom posegnuli su i za sudskom tužbom, ali su se nemalo iznenadili kada je nedavno stigla nepravomoćna presuda Općinskog suda u Bjelovaru. U njoj stoji kako Karlovčani nisu uspjeli dokazati da su upravo Rožekove ovce počinile štetu na njihovim livadama.

Karlovčani se bave stočarstvom i na svom OPG-u imaju 17 muznih krava pa je svaka košnja dragocjena, a pogotovo ona koja se trebala obaviti u posljednjem kvartalu prošle godine jer su u nju uložili dodatan trud razbacavši gnojnicu i gnojivo. Karlovčani su zbog toga zatražili odštetu u iznosu od 3800 kuna zajedno sa zateznom kamatom.

I jedna i druga strana imala je svoje svjedoke. Dok su jedni tvrdili da Rožekove ovce nisu pod stalnom kontrolom i da zbog otvorenog dijela uz kanal prelaze na susjedne livade, drugi su to opovrgavali ističući Dražena Rožeka i oca Zvonka kao savjesne ovčare koji svoje stado drže unutar vlastite ograde. Karlovčanima u dokazivanju nije pomogla niti fotografija na kojoj tvrde vidi da na njihovoj livadi upravo Rožek s traktorom svoje ovce tjera kući.
Sam Zvonko Rožek se pak branio da je bio s traktorom na livadi, ali ne na onoj koju uživaju Karlovčani već koju on kosi. Općinski sud se tako odlučio ne prihvatiti tužbu Karlovčana pod opravdanjem da se u procesu, koji je tužbom pokrenula Snježana Karlovčan kao vlasnica obiteljskog gospodarstva, nije uspjelo dokazati čije su ovce popasle njihovu djetelinu.

-Sama tužiteljica nije na jasan i nedvosmislen način dokazala tijekom postupka kako su štetu na livadama na način da su joj ovce popasle travu, počinile isključivo ovce u vlasništvu tuženika, pored svih navedenih razloga i zbog toga što svi svjedoci i tuženik su tijekom postupka iskazivali kako u susjedstvu najmanje pet ljudi ima ovce, pa nije isključeno da je šteta tužiteljici nastala od ovaca koje su u vlasništvu nekog od drugih susjeda – stoji u dijelu obrazloženja nepravomoćne presude.

Karlovčani su na ovakav epilog odlučili uložiti žalbu. Što će ona donijeti ne zanima samo njih, nego i mnoge druge vlasnike livada koji se sve češće susreću s problemom nomadske ispaše, unatoč činjenici da je i zakonski zabranjena. Tko je taj i na koji način bi trebao stajati na kraj neodgovornim vlasnicima stada očito nije posve uređeno. Zorni primjer je onaj s području južne Istre gdje ovčari puštaju na slobodnu ispašu ovce na poljoprivrednom, šumskom i privatnom zemljištu bez ugovora o najmu te uzrokuje štete na poljoprivrednim kulturama, ali i istarskoj kulturnoj baštini, suhozidima i kažunima.

U veljači je tamošnji župan Valter Flego sazvao sastanak svih koji bi trebali imati veze s tim problemom. Sljedeći korak je pronaći adekvatno zakonsko rješenje koje će dati ovlasti gradovima, općinama i drugim institucijama da se tome stane na kraj. Nije prihvatljivo ni, zaključili su Istrijani, a prenose njihovi portali, da sav postupak utvrđivanja i prijave štete bude na vlasniku zemljišta.