Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić službeno je otvorio 22. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam i 4. Drvni svijet uz optimistične poruke o porastu domaće poljoprivredne proizvodnje.

– Domaća poljoprivreda u 2018. godini narasla je na 17 milijardi kuna, što je tri posto više u odnosu na godinu ranije, a do povećanja je došlo i zbog ulaganja poljoprivrednika u modernizaciju i konkurentnost uz pomoć programa ruralnog razvoja i ostalih programa koje provodi Vlada uz pomoć EU fondova – istaknuo je potpredsjednik Tolušić koji smatra da će već do kraja iduće godine poljoprivrednicima biti isplaćeno 2,4 milijarde eura, koliko je Hrvatskoj odobreno iz europskog proračuna do 2023. godine.

– U ovom trenutno imamo raspisano 90 posto natječaja, 60 posto je realizirano, a 30 posto isplaćeno. Do kraja godine raspisat ćemo 100 posto natječaja, 85 posto realizirati, a 50 posto isplatiti – najavio je potpredsjednik Toplušić.

Davorin Posavac, direktor tvrtke Bjelovarski sajam, organizatora najvećeg poljoprivrednog sajma u Hrvatskoj, istaknuo je kako je broj izlagača ove godine povećan tri posto, a rastao je i izložbeni prostor, i to osam posto.

Na Proljetnom sajmu koji traje do nedjelje, 31. ožujka, izlaže više od 400 izlagača iz Hrvatske i deset stranih zemalja, a ukupna izložbena površina veća je od 80 tisuća četvornih metara. Na sajamskom prostoru svakodnevno se odvijaju brojni okrugli stolovi i edukacije, predstavljaju najnovija dostignuća u poljoprivrednoj mehanizaciji.