Na prvom u nizu javnih nabava za projekt Aglomeracije Bjelovar ukupne vrijednosti veće od 250 milijuna kuna pristigla je tek jedna ponuda. Riječ je o zajednici ponuditelja koju predvodi koprivnički Koming, a čine je i virovitička tvrtka Brana te đurđevačka Bistra. Kako to već često biva u posljednje vrijeme, njihova ponuda nadmašila je procijenjenu vrijednost radova, a ovoga puta riječ je o 30-ak posto višem iznosu.

S 50 na 67 milijuna kuna

Naime, Vodne usluge, tvrtka koja je investitor u ovom velikom poslu, procijenila je vrijednost nabave na 49,8 milijuna kuna, dok je Zajednica ponuditelja ponudila 66,9 milijuna kuna, odnosno 83,6 milijuna kuna kada je doda porez na dodanu vrijednost.

Oglas za javnu nabavu, vrijedi spomenuti, obavljen je još potkraj rujna prošle godine, a isticao je početkom studenog. Međutim, zbog opsežne dokumentacije i brojnih upita potencijalnih izvođača radova, otvaranje ponuda upriličeno je tek 7. siječnja ove godine. U ovom natječaju, vrijedi spomenuti, tražile su se ponude za izgradnju 14,2 kilometra i rekonstrukciju 6,2 kilometra vodovoda s pratećim objektima te izgradnju 15,7 i rekonstrukciju 2,6 kilometara kanalizacije na području Bjelovara, uključujući izgradnju deset crpnih stanica.

Dvije godine za dovršetak radova

Sâm rok za izvođenje radova propisan je na dvije godine, no prvo treba pričekati da se postupak odabira najpovoljnijeg izvođača i službeno privede kraju. Ivan Ivančić, član Uprave Vodnih usluga, tvrtke koja je investitor projekta, govoreći o kompleksnosti ovog zahvata, napominje kako je natječajna dokumentacija uvezana u pet knjiga s više od 300 stranica pisanog materijala, i to ne računajući projekte. U tomu vidi i razlog zbog kojega se čitav projekt „razvukao” na sada već gotovo šest godina.

– Apeliramo na strpljenje i razumijevanje javnosti iz jednostavnog razloga što je postupak iznimno složen, sve procedure strogo zadane, rokovi zakonom definirani, a svaka i najmanja pogreška podložna financijskim korekcijama nadležnog tijela koje u tom slučaju postupa isključivo po Odlukama Europske komisije – poručio je svojedobno Ivan Ivančić.

Rekonstrukcija i dogradnja kanalizacije

Predviđena je rekonstrukcija kanala u sljedećim ulicama: A. Starčevića, A. Stepinca, T. Bakača, Ivanovčanska, F. Supila, P. Preradovića, I. G. Kovačića i Trg A. G. Matoša. Ukupna duljina kanala za koje je snimanjem dokazano da ih je potrebno rekonstruirati iznosi 2.595,18 metara. Dogradnja postojećeg sustava odvodnje otpadnih voda grada Bjelovara koncepcijski je podijeljena na 4 područja Ulica Vijenac (granica naselja Letičani, Puričani i Trojstveni Markovac); Ždralovi, Prokljuvani i Novoseljani; Tijardovićeva ulica (naselja Stare Plavnice i Bjelovar) i Gudovac. Projektom je obuhvaćena kanalska mreža, svi objekti na mreži (revizijska okna, crpne stanice, tlačni cjevovodi) i spoj na postojeću mrežu. Ukupna duljina gravitacijskih kanala iznosi 15.326,44 metara, tlačnih cjevovoda 464,48 metara. Predviđeno je 10 podzemnih tipskih crpnih stanica.

Rekonstrukcija vodovoda

Vodoopskrbni sustav rekonstruirat će se tamo gdje su gubici vode najveći, a riječ je o 19 lokacija u brojnim gradskim ulicama, iako ne u punoj duljini. Popis: Matije Gupca, don Frane Bulića, Andrije Mohorovičića, Zagrebačka, Vladimira Nazora, Antuna Radića, Mate Lovraka, Bogoslava Šuleka, Banovine Hrvatske, Slavka Kolara, Prolaz Pavla Radića, Pavla Radića, Jurja Šuteja, Ferde Livadića, Petra Biškupa – Vene, Alojzija Stepinca, Naselje kralja Zvonimira I, II, III, IV i V.