Jučer je (utorak) u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena nova izložba pod nazivom Srednjovjekovna čudovišta – reljefni prikaz na keramičkim pećnjacima. Autorica izložbe je Ivana Škiljan, viša kustosica iz Muzeja Hrvatskog zagorja koja je i otvorila izložbu u društvu župana Damira Bajsa, zamjenice gradonačelnika Valne Bastijančić Erjavec te ravnatelja muzeja Milana Pavlovića i Gorana Jakovljevića.

Na izložbi su predstavljeni ulomci kaljevih peći koji se datiraju u razdoblje od 14. do 17. stoljeća, otkriveni uglavnom arheološkim istraživanjima na brojnim lokalitetima s prostora koji je nekad obuhvaćala kasnosrednjovjekovna Slavonija.

-Izložba je podijeljena u tri cijeline. Prva je razvoj i tipologija kaljevih peći, druga tematska cjelina pod nazivom Čudovišta predstavlja najčešće prikazana fantastična stvorenja na pećnjacima, ali i njihova tumačenja i simboliku koju iščitavamo iz srednjovjekovnih literarnih izvora. Treći dio izložbe rezerviran je za basne i legende koje su bile popularne u srednjem vijeku, a svoje mjesto su također pronašle na pećnjacima – pojasnila je autorica Ivana Škiljan.

Ova zanimljiva izložba u Gradskom muzeju Bjelovar bit će otvorena do 24. rujna