Danas u 19 sati za promet će biti otvorena dionica brze ceste D12 čvor Vrbovec 2 – čvor Farkaševac duljine 10,6 kilometara čija je izgradnja koštala 349 milijuna kuna bez PDV-a i trajala deset godina. Promet će se odvijati uz ograničenje prometa za teretna vozila teža od 7,5 tona, a riječ je o dovršetku izgradnje prve faze brze ceste DC12 koja će u budućnosti prolaziti kroz Bjelovar i Viroviticu te završiti na mađarskoj granici u Terezinom Polju. Na otvorenju, kako to već biva kada su u pitanju ceste, bio je državni vrh, uključujući premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, inače Bjelovarčana.

Ministar Butković poručio je na otvorenju kako očekuje da će nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru, a potom i Virovitici biti realiziran u mnogo kraćem vremenskom roku, te da nastavak izgradnje očekuje i prije kraja ove godine.

– Građevinska dozvola za prvih pet kilometara prema Bjelovaru je ishođena, novac osiguran u državnom proračunu te ako ne bude žalbe na javnom natječaju radovi bi mogli započeti prije kraja godine – istaknuo je ministar Butković dodavši kako će na dionici prema Bjelovaru biti dopušteno prometovanje teretnim vozilima težim od 7,5 tona. Naime, brza cesta Vrbovec 2 – Farkaševac nije mogla dobiti uporabnu dozvolu zbog lošeg stanja pristupne ceste DC544 koja je u u međuvremenu obnovljena, ali ne u tolikoj mjeri da njima mogu prometovati teška teretna vozila.