Jutros (petak) u 10 ujutro ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio jubilarni 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Već od samoga jutra počeo se okupljati veliki broj izlagača, posjetitelja, a kasnije i visokih dužnosnika. Osim ministra Tolušića i domaćih političkih snaga, župana Bajsa i gradonačelnika Hrebaka, Bjelovarski sajam ove godine okupio je i veleposlanike Mađarske, Češke i predstavnika veleposlanika Austrije kao i ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, Zdravka Barača, predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajeca i mnogobrojne saborske zastupnike.

-Duga tradicija od 25 godina znači da se iz godine u godinu dobro i kvalitetno radilo, a tako će, uvjeren sam, biti i sljedećih godina. Bjelovarski sajam je mjesto pronalažanje novih partnera kao i njegovanje odnosa sa starim partnerima, ali i mjesto gdje poljoprivrednici svoja gospodarstva mogu podići na viši nivo. Posebno smo ponosni na organizaciju Državne stočarske izložbe gdje smo okupili 550 grla stoke. Gotovo 500 izlagača će imati mogućnost prezentirati svoje proizvode, ali ovo nije mjesto samo za izlagače i poljoprivrednike, ovo je mjesto i za okupljanje obitelji stoga ćemo prezentirati i svoje tradicionale običaje – izjavio je u svome govoru mnogobrojnim posjetiteljima direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Ministar Tolušić pohvalio je organizaciju Bjelovarskog sajma i čestitao na jubileju, ali i oštro poručio da se u poljoprivrednom sektoru mora počistiti nered.

-Osnovni zadatak nam je počistiti nered koji se nakupio zadnjih deset godina. Imamo puno onih koji zlorabe poticaje, a također imamo puno lošeg i nepotrebnog uvoza i to je ono što ćemo svakako promijeniti, iako se pomaci već sada vide. Ubrzali smo procese prikupljanja novaca iz EU fondova i sljedeće godine na ovom istom mjestu ćete vidjeti rezultate svega toga – naglasio je ministar Tolušić.

Inače, u sklopu Jesenskog sajma organiziran je i drugi Peti element. Sajam je to grijanja i obnovljivih izvora energije koji se održava na zatvorenim i otvorenim prostorima Sajamskog prostora Gudovac. Sajam je otvoren do nedjelje, 10. rujna.