Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Sutra (ponedjeljak) kreće druga faza popuštanja mjera uslijed pandemija koronavirusa koja omogućava rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu. Stoga je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Alioucha objasnio kako će najveća zdravstvena ustanova u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji funkcionirati u narednom periodu.

-Prije svega želim reći da smo uspješno prebrodili prvu fazu u kojoj nismo imali ni jednog oboljelog zdravstvenog djelatnika, dakle uspješno smo obranili zdravstveni sustav od virusa. Sada kreće druga faza u koju ulazimo postepeno. Revidirat ćemo liste čekanja po nužnosti i hitnosti. Naime, naša obaveza je da što prije vratimo bolnicu u puni pogon i riješimo zaostatke. To ćemo učiniti u suradnji s primarnom zdravstvenom zaštitom i bit ćemo u kontaktu s našim pacijentima putem telefona i mail-a – rekao je ravnatelj Aloucha. Dodaje da će Opća bolnica Bjelovar raditi u dvije smjene od 7 do 21 sat, a subotom od 7 do 12 sati.

I dalje jedan ulaz u bolnicu

-Bolnica će kontaktirati pacijente koji su imali zakazane preglede. Svaki odjel bolnice će svaki dan na portu bolnice slati broj pacijenata koji će doći i koji će s porte biti usmjereni točno gdje trebaju ići, a pacijeniti će biti obaviješteni kojeg datuma i u koliko sati da se jave na portu – pojasnio je ravnatelj Alloucha. Dodaje da se sada ne može reći kada će se točno nadoknaditi zaostaci s liste čekanja jer i dalje svi moramo biti vrlo oprezni da se zbog neke neopreznosti ne bi morali vratiti u fazu jedan.

Zdravsteni djelatnici će na porti dočekivati pacijente

-Dakle, i kronični i akutni bolesnici moraju ići preko liječnika opće medicine i moraju imati uputnicu i kontakt svoga liječnika opće medicine. Ne možemo se u jednom danu vratiti na staro, neki odjeli su tijekom pandemije bili prenamijenjeni za pacijente za koje se sumnja da boluju od COVID-a 19 i još uvijek moraju ti odjeli biti u toj funkciji. No, polako, ali sigurno stvari će se vratiti na staro – poručio je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Alloucha. Župan Damir Bajs iznimno je zadovoljan organizacijom u bjelovarskoj bolnici te je naveo da smo sada pred novim izazovom.

-U našoj županiji imamo samo deset oboljelih od čega ih je sedam ozdravilo, a nije zaražen ni jedan zdravstveni djelatnik i s time imamo jedne od najboljih rezultata u državi. Sada je pred nama izazov da otvorimo bolnicu i vjerujem da ćemo i to uspješno napraviti, ali i dalje uz mjere opreza – zaključio je župan Bajs.