Protekli tjedan pripadnici češke nacionalne manjine s područja grada Daruvara, koji je središte kulturnog i obrazovnog života Čeha u Hrvatskoj, proveli su dva dana u razgovorima i druženju s predsjednikom Češke Republike Milošom Zemanom koji je bio u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.
– Tijekom samog dogovaranja posjeta, na posebno traženje predsjednika Češke Republike, ali mogu reći i na naše obostrano zadovoljstvo, zadnji sastanak je bio upravo s predstavnicima češke manjine. Tom prilikom smo razgovarali o raznim problemima, prije svega o problematici i sustavu organiziranja Čeha u Republici Hrvatskoj. Zatim o našim mogućnostima ovdje, zakonskim pravima te o tome kako žive i kako su organizirani Česi. Ono što mi je iznimno drago je činjenica da je na kraju sastanka predsjednik rekao da smo dobro organizirana češka manjina koja njeguje i gaji češki jezik, kulturu i običaje i pazi na visoke vrijednosti Hrvatske koja je njihova domovina – prenio je dio dojmova sa sastanka na visokoj međunarodnoj razini saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek. Česi su s pravom najorganiziranija nacionalna manjina na području naše zemlje te zbog mnogo čega drugima služe kao primjer. Budući da sustav obrazovanja i odgoja funkcionira besprijekorno, sada je prilika da se otvore putevi ka gospodarskoj suradnji koja još uvijek nije iskorištena kako treba. Tim je povodom održan Hrvatsko češki gospodarski forum gdje se govorilo upravo o mogućnosti intenzivnije gospodarske suradnje dviju zemalja.

– Imamo na tom području zaista veliki potencijal i otvara se mogućnost dolaska investitora iz Češke Republike, prije svega međunarodnog svjetskog kapitala koji je već prisutan u Češkoj. Na samom gospodarskom forumu imali smo i neke od predstavnika tvrtki s daruvarskog područja koji imaju određene veze s Češkom. Bitno je da se ta suradnja razvija, a ono što znamo u ovom trenutku je podatak o milijun čeških turista koji dolaze na naše more. Nama je bio cilj da se govori o razvoju turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gradu Daruvaru te da se prezentiraju mogućnosti ulaganja u daruvarske potencijale. Jedan od najvećih projekata koji nije vezan uz gospodarstvo, a od iznimne je važnosti za Čehe, dogradnja je Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog u Daruvaru. Tu očekujemoda se u financiranje uključe Vlade Češke i Hrvatske. Na tu je temu češki predsjednik rekao da će se založiti i pomoći ako i koliko bude potrebno. Na ostalim sastancima otvorene su i teme koje se tiču EU, migrantskog vala, Brexita, no uvijek je naglasak bio na dobroj suradnji među dvjema državama, gdje nemamo otvorenih pitanja, ali imamo započetih projekata koje želimo zajednički odraditi – kazao je Bilek.