Iako je prošlo 15 godina od kada su ponovo postavljeni oko paviljona na središnjem gradskom trgu Bjelovarčani , a da ne govorimo posjetitlji koji dolaze u grad, uglavnom ne znaju zašto su baš ti sveci stavljeni na postolja. I dok Split ima Svetog Dujma, Zadar Svetog Donata, a Dubrovnik Svetog Vlaha, Bjelovar se može pohvaliti sa četiri sveca. To su redom Sveta Terezija Avilska, Sveti Ivan Nepomuk, Sveta Jelena Križarica i Sveti Juraj. No, za odgovor na pitanje zašto su baš njihovi kipovi postavljeni oko Paviljona treba se vratiti na kraj 18 stoljeća, kada je carica Marija Terezija naložila izgradnju Bjelovara kao vojnog uporišta.
Zaštitnici pukovnija
-U Bjelovar su tada upućene dvije pukovnije koje su činile vojnu snagu grada, i to Križevačka i Đurđevačka pukovnija. Kako svaka pukovnija ima svog sveca zaštitnika oni su iskoristili to pravo i postavili kipove. Šesta Durđevačka pukovnija je tako postavila Svetoga Juraja, dok je Peta Križevačka pukovnija postavila kip svete Jelene Križarice – pojašnjava Krešimir Ivanček , poznati bjelovarski slikar i ilustrator.
To je objašnjenje za polovicu svetaca, a druga dva kipa imaju ponešto drugačiju pozadinu. No i oni su vezani za vrijeme ustrojavanja Bjelovara kao novog grada, odnosno vojnog uporišta u sklopu Austro – ugarske monarhije.
-Terezija Avilska je logično odabrana kao zaštitnica carice Marije Terezije, dok je Ivan Nepomuk postavljen jer je taj svetac u to doba bio jako štovan zbog svoje nepokolebljivosti i ako se to tako može reći, popularnost mu je počela rasti još tijekom 17. stoljeća. Stoga je njegov kip osobno postavio zapovjednik Križevačke pukovnije – pojašnjava Krešimir Ivanček.
Prvo je bio postavljen kip svete Terezije Avilske i to 1778. godine, a potom godinu kasnije preostala tri kipa i to u istom rasporedu kao što su i danas. Kipovi su na današnjem Trgu Eugena Kvaternika bili sve do 1949. godine kada su komunističke vlasti odlučile da ih treba maknuti.
Nepoželjni sveci
-Nije više bilo poželjno da na trgovima stoje sveci pa su kipovi uklonjeni i završili su u dvorištu Gradskog muzeja. Na sreću nisu bili posve uništeni i bačeni na otpad pa su dočekali modernu hrvatsku državu i obnovu i restauraciju. Kad je to odrađeno 2000.-te godine su postavljeni na svoja stara mjesta- kaže Krešimir Ivanček.
Bjelovar je za europske pojmove jako mlad grad, no ipak se može pohvaliti da ima, na neki način, četiri sveca zaštitnika. Jedino je šteta što o tome sami Bjelovarčani ne znaju puno, pa bi gradski oci možda trebali razmisliti kako to ispraviti.

Kakvoća bolja od izgleda
Nakon što su spašeni od zaborava i unatoč tome što su bili oštećeni, sva četiri kipa su uspješno restaurirana i vraćena u prvobitno stanje i na postolja su postavljeni originalni kipovi . No, kako su izrađeni od pješčanika koji se u ono vrijeme masovno koristio jer je omogućavao brzu izradu, od zuba vremena su poprimili ”ofucan” izgled iako su postavljeni prije 15 godina. Tome nema pomoći zbog prirode tog materijala, no što se tiče same čvrstoće tu je sve u redu i neki nova obnova neće biti potrebna još dugo vremena.