Odavno nas je već naučilo vrijeme da gdje god zakoračimo netko ili nešto ima veze s Bjelovarom. Mnogima će se to učiniti pretjeranim, no upravo jedan takav trenutak doveo nas je do Andrijane Subotić-Pjajčik. Poznata hrvatska dizajnerica, s brojnim revijama iza sebe, zapravo je bjelovarska snaha. U svoga Roberta Pjajčika zaljubila se na faksu, a danas su ponosni roditelji desetogodišnje Irine i petogodišnje Erne.

– Sreli smo se u Zagrebu 1993. dok smo oboje studirali, on šumarstvo, a ja modni dizajn na TTF-u. U Bjelovar dolazimo tijekom praznika kada dovedemo unuke baki te blagdanima – priča Andrijana. Ta rođena Vinkovčanka odrasla je, kaže, ispod strojeva za pletenje u radionici svojih roditelja.

Poznata Etna Maar

-Bio je na neki način neki prirodan odabir da nastavim u smjeru tekstila – otkriva Andrijana, javnosti vjerojatnije poznata pod imenom svoje marke, Etna Maar. Objašnjava kako je Etna simbolično ime koje predstavlja njezin karakter, Etna je vulkan na Siciliji, a Maar od Dore Maar, poznate fotografkinje i muze Picassa iz vremena nadrealizma.

– Tu sam našla poveznicu s onim što sam zapravo ja. Puna kreativne energije, ponekad eksplozivna u smislu stvaranja, kada odem u svoj svijet koji nema veze s realnošću. Nema idealnog trenutka za nove ideje. Stalno sam s pola mozga u nekim razmišljanjima, projektima, uvijek i svugdje vidim nešto inspirativno, što me potakne na neku ideju kako da stvorim neku novu kreaciju – priča o svom stvaralačkom zanosu poznata dizajnerica. Iako su njezine prve kreacije nastale u pletivu, kojemu je i danas vjerna, kolekcije je počela razvijati i u drugim tkaninama. U dizajnerskom je poslu već punih deset godina, a iza sebe ima nebrojena predstavljanja širom svijeta. Njezine kreacije nose Josipa Lisac, Tihana Harapin, Paveli, Nenad Korkut, Anita Matić Delić, Darija Knez i mnogi drugi. Ima i svoj dućan u Ilici 82, a iza nje danas stoji tim stručnih ljudi s kojima razvija svoje prototipe modela.

 Svaki dan je radni

– Prije dvije godine osnovala sam firmu Fashion ordination d.oo. u parnerstvu s dugogodišnjom poznanicom Anitom Tole Levenski koja je zadužena za administrativni dio i financije. Imam i tim iskusnih i školovanih žena koje su sa mnom u proizvodnji, a tu su i moji roditelji koji su još uvijek u svojoj pletionici i rade kolekcije za mene, kao i vanjski suradnici, koji u svojim radionicama šivaju inozemne narudžbe. Moj radni dan je svaki dan, sedam dana u tjednu jer kad ste kreativac i suvlasnik firme koja ima proizvod konkurentan na stranim tržištima onda nema odmora u klasičnom smislu. Neprestano nešto mislim i kombiniram, kontroliram, kalkuliram, istražujem jer da bi ste opstali morate imate razne informacije, stvarati kontakte i održavati ih – otkriva Andrijana.