Kada ne bi bilo aplikacije transparentno, ne bismo mi sad ovdje mogli raspravljati niti o putnim nalozima, niti o presudama, ispalio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i predsjednik HSLS-a na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak i upravo tom rečenicom pokazao da mu je do transparentnosti, baš kao i do istine, stalo samo u promotivne svrhe.

Naime, niti podatak o tri milijuna kuna, koliko je Grad Bjelovar izgubio u sudskom sporu, a niti putni nalozi bivšeg tajnika Športske zajednice Alena Kiđemeta nisu vidljivi u aplikaciji transparentno za čije je reklamiranje utrošen silan novac bjelovarskih građana.

Čemu služi aplikacija?

Kada ne bi bilo aplikacije transparentno, dakle, jednako bi se na gradskom vijeću raspravljalo o sumnjivim putnim nalozima i višemilijunskim izgubljenim presudama Grada Bjelovara. S obzirom da ni jedno ni drugo nije prikazano u aplikaciji, kao što je to pogrešno ustvrdio gradonačelnik, veliko je pitanje služi li ta aplikacija za otkrivanje ili pak za skrivanje podataka.

Gradskom vijećniku Davorinu Posavcu Grad Bjelovar na čelu s transparentnim gradonačelnikom uopće nije htio predati putne naloge, izgovarajući se da za to nemaju ovlasti. Posavac je do putnih naloga na kraju došao koristeći se Zakonom o pravu na pristup informacijama, a istim će se zakonom vjerojatno poslužiti da dozna ima li još sumnjivih putnih naloga.

Gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) predaje ključeve novog službenog kombija predsjedniku Sportske zajednice Grada Bjelovara Željku Maletiću (HDZ) u nazočnosti tajnika Alena Kiđemeta (HSLS) koji je putujući istim tim kombijem uzeo naknadu za korištenje osobnog automobila

Podatke o izgubljenom sporu Grada Bjelovara vrijednom više od tri milijuna kuna, Posavac je dobio usmeno na sjednici Gradskog vijeća, i to baš zato što taj podatak nije mogao pronaći u aplikaciji.

Rečeno mu je tom prigodom i da je dio odštete isplaćen 2019. godine, u vrijeme kada je aplikacija funkcionirala. Međutim, ta isplata nije evidentirana, iako je isplaćena iz gradskog proračuna. Jer, eto, netko je odlučio da se sudske odštete ne evidentiraju, a da o tomu, naravno, nije obavijestio javnost.

Jesu li uneseni svi podaci?

Nitko, dakle, ne garantira niti da su u aplikaciji uneseni svi podaci, a niti da su uneseni podaci ispravni jer, podsjetimo, više od mjesec dana u tu su aplikaciju ukucavani potpuno pogrešni podaci. Sjetimo se, butelje vina plaćane su 56 lipa, a godišnje osiguranje vozila oko 20 kuna.

Rasprava o putnim nalozima nije održana u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća, iako ju je oporba javno zatražila još prije mjesec dana. Da vladajuća koalicija HDZ-HSLS ništa ne skriva, siguran sam da bi rado razgovarala o tome i na sva zvona bila transparentna.

Jednako tako, prije nešto više od mjesec dana i novinar Bjelovarskog lista pokušao je dobiti odgovor na vrlo jednostavno pitanje: Kako je moguće da je isplaćena naknada za korištenje osobnog automobila, kada je na putnom nalogu naveden službeni automobil?

Odgovora na to pitanje još nema, a možda ga neće ni biti, baš kao što možda neće biti niti javne rasprave o zakonski vrlo sumnjivim putnim nalozima.

Maletić davao naloge, ali ne daje ostavku

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović predsjednik je bjelovarskog HDZ-a. Raspravljati se trebalo o poslovanju Športske zajednice Grada Bjelovara čiji je predsjednik Željko Maletić, također član HDZ-a. Maletić je sumnjive putne naloge potpisivao Alenu Kiđemetu, bivšem tajniku Športske zajednice Grada Bjelovara, članu HSLS-a, stranke čiji je predsjednik Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik. HDZ i HSLS (uz HSS i ABB) drže većinu u Gradskom vijeću i odlučuju o onome o čemu će se raspravljati i tu se krug zatvara.

Željko Maletić i dalje je predsjednik Športske zajednice koja je 2019. godine raspolagala s čak šest milijuna kuna bjelovarskih poreznih obveznika. On je kao predsjednik te zajednice bivšem tajniku dao nalog i isplatio naknadu za korištenje osobnog automobila za putovanja koje je tajnik obavljao službenim vozilom. Davao mu je i putne naloge za razgledavanje bazena u Vukovaru, Splitu, Zadru, Puli i Rijeci, pri čemu je do Splita i nazad putovao za manje od deset sati, uključujući pregled bazena. Maletić je Kiđemetu i dvaput naložio da posjeti gradsko odmaralište u Novom Vinodolskom i provjeri je li sportska oprema na mjestu, iako se voditelj odmarališta ne sjeća Kiđemeta. Maletić je dao nalog Kiđemetu i da prati ATP turnir u Umagu, te da pregledava terene s umjetnom travom u Poreču i Zadru.

Sa svih tih putovanja, Kiđemet se vratio bez ijednog računa za cestarinu, što bi bio dokaz da je na putovanjima doista i bio, a isplaćena mu je 41 tisuća kuna.

HDZ-ov Maletić tako je i dalje u prilici da i dalje potpisuje putne naloge i nekog novog „kiđemeta” šalje da diljem Hrvatske, bez računa o cestarini, razgledava sportske komplekse i ubire za to naknadu. U aplikaciji transparentno ništa se od toga neće vidjeti, a gradski vijećnici o tome neće raspravljati jer im to ne dopušta vladajuća većina.

A novac poreznih obveznika? Ma, koga briga za novac poreznih obveznika.