Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijelu Hrvatsku pa tako i našu Bjelovarsko – bilogorsku županiju stavljena je pod kontrolu. No, posljednjih par mjeseci borba protiv tog opakog virusa bila je iznimno naporna, a sav teret organizacije obrane od COVID-a 19 bio je na Bjelovarsko – bilogorskoj županiji odnosno njenom Stožeru civilne zaštite.

-Zaštita zdravlja naših stanovnika bila nam je najvažnija za vrijeme pandemije i taj veliki zdravstveni problem smo zaista uspješno odradili što pokazuju činjenice. Naime, u našoj županiji nije bio zaražen ni jedan zdravstveni djelatnik, virus nije ušao u bolnicu ili u neki dom za starije i nemoćne kao što se događalo u drugim županijama. Nadalje, u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji samo je deset osoba oboljelo od COVID-19 i svi su s vremenom ozdravili tako da nismo imali ni jedan smrtni slučaj. To je dokaz da je Stožer kvalitetno i odgovorno radio, ali i da su naši stanovnici bili odgovorni na čemu im se zahvaljujem -rekao je Bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs.

Podsjeća da je još početkom veljače održana prva sjednica Stožera civilne zaštite BBŽ-a na temu pripreme i načina postupanja ukoliko se osobe zaražene koronavirusom pojave na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

Kvalitetna organizacija

-Županija je cijelo vrijeme osiguravala potrebna zaštitna sredstva i financirala sve aktivnosti županijskog Stožera i u tu svrhu u županijskom je proračunu bilo osigurano 5 milijuna kuna. Također, na svaku novonastalu situaciju pravovremeno je reagirao naš Stožer koji je još 12. ožujka donio odluku o zabrani javnih okupljanja, održavanja skupova i manifestacija neovisno o broju ljudi. Između ostalog, otkazano je i održavanje jedne od najvećih namifestacija, a to je Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam čije su prostorije bile među onima koje su namijenjene prevenciji u borbi protiv koronavirusa – istaknuo je župan Bajs. Dodaje da je BBŽ jedna od županija koja je imala najmanji broj oboljelih i zbog dobre suradnje Bjelovarsko – bilogorske županije, Stožera civilne zaštite, Opće Bolnice Bjelovar, Doma zdravlja BBŽ-a, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a, policije, Crvenog križa i brojnih drugih.

-Veliku zahvalu još jednom upućujem i našim građanima koji su odigrali značajnu ulogu u borbi protiv koronavirusa. Svojim odgovornim, discipliniranim i savjesnim ponašanjem, pridržavajući se svih propisanih preporuka i savjeta struke, doprinijeli su tome da naša županija bude među posljednjima u Hrvatskoj kada je broj zaraženih koronavirusom u pitanju – zaključio je župan Bajs.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Hamdija Mašinović također nije krio zadovoljstvo kako je prošla koronakriza.
-Možemo svi biti ponosni na rezultate koje smo postigli u našoj županiji. Kada govorimo o djelatnicima Policije, oni su također veliki teret podnijeli. Odgovornost je bila velika, poneka nije bilo jednostavno i bilo je problema, ali brzim telefonskim razgovorima uvijek smo se koordinirali i kvalitetno reagirali. Inače, Policija je između ostalog kontrolirala i samoizolaciju tako da smo četiri tisuće puta obišli osobe koje su u samoizolaciji. To je bio veliki posao, ali uspješno obavljen – naveo je Mašinović. (vec)