BJELOVAR – Odlazak u zatvor vjerojatno je jedna od najstresnijih situacija s kojima se čovjek u životu može susresti pa zato i ne čudi da mnogi tu kaznu na sve moguće načine pokušavaju eskivirati. Naravno da je odgoda izvršenja zatvorske kazne u praksi nemoguća za one s dugotrajnim kaznama, no mnogi kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju od nekoliko mjeseci ili godinu dana zatvora pokušavaju odlazak u zatvor što je moguće dulje, vjerojatno se nadajući da će dogurati do zastare i da će im se zatvorska kazna izbrisati.

Tek to se događa jako rijetko, a gotovo da nema tjedna pa da na Županijski sud u Bjelovaru ne stigne poneka molba za odgodom izvršenja kazne zatvora.

Tako je jedan muškarac iz okolice Bjelovara koji je pravomoćno osuđen zbog krađe sudu uputio molbu da mu se odgodi odlazak u zatvor jer ima još neodgodivih obaveza u poljoprivrednim poslovima i nitko drugi umjesto njega to ne bi uspio obaviti. Naveo je ovaj osuđenik i da jedini brine o svojoj majci, koja živi sama, no uvidom u dokumentaciju žalbeno vijeće vrlo brzo je uvidjelo da ona ima sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim unukom. Zbog toga, ali i zato što je utvrđeno da nije jedini prijavljeni član obiteljskog gospodarstva, njegova molba za odgodom izvršenja zatvorske kazne nije usvojena i dužan se javiti u Centar za dijagnostiku u Zagrebu kako bi ga rasporedili u zatvor. Također, jedan muškarac u Bjelovaru pokušao je odgoditi zatvorsku kaznu zbog dogovorene operacije koljena zbog čega mu je i prihvaćena, dok drugom muškarcu koji je rekao da bi išao u zatvor nakon što mu prođe autoškola, nije prihvaćena.

Bolje sreće bila je žena iz okolice Bjelovara, kojoj je molba za odgodom izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od 11 mjeseci također osuđenoj zbog krađe. Njenu molbu za odgodom kazne Županijski sud u Bjelovaru je prihvatio i to iz razloga jer su joj na skrb povjereni maloljetni unuk i unuka o kojima se nema tko brinuti. I to iz prilično bizarnog i zapravo vrlo tužnog razloga jer i otac i majka ovo dvoje djece već se nalaze u zatvoru i izdržavaju svoje zatvorske kazne. Kako bi u slučaju da iza rešetaka završi i baka djeca vrlo vjerojatno završila na brizi nadležnog centra za socijalnu skrb, koji bi ih potom morao negdje udomiti, sudsko vijeće odlučilo je izaći u susret ovoj osuđenici i izdržavanje zatvorske kazne odgođeno joj je za šest mjeseci, do kada bi se iz zatvora trebao vratiti netko od roditelja djece o kojoj ona sada skrbi.