BJELOVAR – Marko Mišić, 20-godišnji mladić iz Bjelovara, od nedavno je ponosni vlasnik vozačke dozvole. I dok bi za većinu njegovih vršnjaka to možda bio tek uobičajeni korak, za njega je životni doseg. Marko od rođenja ima dijagnosticiranu cerebralnu paralizu i samostalno sjesti za volan te voziti u njegovom slučaju sigurno nije mala stvar.

No, uporan kakav jest, ovaj mladi čovjek već je dobrano preskočio mnoge osobe koje žive s istom dijagnozom i stopostotnom invalidnošću. Zahvaljujući, kaže, velikoj podršci roditelja i Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, čiji je član, puno se toga u njegovom životu promijenilo na bolje. Uspjeli su Mišići iznenaditi i liječnike koji su Marku po dijagnozi od rođenja predviđali teški invaliditet. No, on danas može priličan broj koraka napraviti tek uz malu pomoć sa strane, a o mentalnom razvoju da se i ne govori.

Brojna odricanja

– Iskreno, nadao sam se da ću jednom u životu voziti vlastiti automobil i parkirati ga nedaleko od posla na kojem ću zarađivati za sebe i svoju obitelj. Sada sam korak bliže tom snu i to me čini još sretnijim i daje mi dodatnu snagu – pun je entuzijazma naš junak. Marko je uspješno po redovnom programu završio srednju ekonomsku školu i vidi se u nekom od gradskih ureda gdje bi svojom komunikativnošću i sklonošću timskom radu mogao sigurno doprinositi zajednici u kojoj živi. Do sada se, nažalost, i on i njegovi roditelji nisu imali puno na koga osloniti pa se Markovi zdravstveni dosezi najviše mogu pripisati obiteljskom odricanju i međusobnoj podršci.

– Nije njemu nikakav pojam sjesti u automobil. Zajedno smo u životu napravili sigurno milijun kilometara vozeći se od doktora do doktora. Samo do Zagreba svih njegovih 20 godina idemo dva puta tjedno, a gdje su još odlasci na terapije i zahvate izvan zemlje. No, znali smo da bi mogućnost da samostalno vozi automobil Marku bila posebno zadovoljstvo. Svakako bismo mu priuštili autoškolu, ali kako za njega nije jednostavno osigurati vozilo, točnije automatik, bili smo svjesni da će ići malo teže i da vjerojatno u Bjelovaru to nećemo moći ostvariti.

Ne mogu vam opisati sreću koju smo i mi kao roditelji i Marko doživjeli kada nam je Tomislav Novosel javio da je Marko među tri osobe za koje je Udruga uspjela dobiti novac na projektu Ministarstva demografije za polaganje vozačkog ispita. Tako su nam uštedjeli između sedam i devet tisuća kuna, a ono što su za nas učinili u Instruktorskom centru u Križevcima nemjerljivo je. Instruktor je za svake vožnje s Markom dolazio u Bjelovar, a električni automobil na kojemu je učio voziti ostavljali su parkiranog kod nas – sretan je tata Ilija. Vozački ispit Marko je uspješno položio u lipnju i sada i roditelji i Udruga traže načine kako mu kupiti automatik.

Vlastiti automobil

– Takvi automobili u startu su puno skuplji od uobičajenih. No, možda kroz neki projekt opet uspijemo barem premostiti tu razliku – nada se Ilija. Da je takvo što moguće, uvjeren je i Novosel. Sretan što može s Markom podijeliti zadovoljstvo, predsjednik Udruge pokušava i dalje pomoći obitelji Mišić.
– Marko je upravo dobio i osobnog asistenta i mi mu u Udruzi pomažemo od osnovne škole kao i ostalim našim članovima kroz razne projekte, a krajnji nam je cilj da do izražaja dolaze njihove prednosti, a ne mane – kaže Novosel.