Ekspresna smjena ministra branitelja Mije Crnoje, iako je formalno on dao ostavku, porušila je sve neslavne rekorde u trajanju mandata u izvršnoj vlasti. Svega pet dana na dužnosti doseg je koji vjerojatno nikad neće biti srušen, jednako kao što se nikada neće ponoviti utakmica između Hrvatske i Poljske u kojoj mi pobjeđujemo s 14 golova razlike. Smjena ministra Crnoje dobar je povod da pogledamo popis sličnih događanja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Tu nije bilo ni približno sličnih situacija i naprasnih smjena župana, gradonačelnika, načelnika općina ili njihovih zamjenika. Bolje rečeno, tek po jedan slučaj bilježe Grad Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorska županija.
Prvi slučaj seže u 1999. godinu kada kraj svoga mandata nije dočekao tadašnji gradonačelnik Boris Kudumija, HDZ, koji je izabran nakon lokalnih izbora 1997. godine. Tada je gradonačelnika biralo Gradsko vijeće i ovisio je o većini glasova. No, nakon pola mandata Kudumija je digao ruke, a zamijenio ga je Josip Heged, također iz redova HDZ-a. Ondašnja oporba ga je nazvala gradonačelnikom iz rukava, ali ipak je uspio izgurati do kraja mandata 2001. godine.
Smijenili Conera
No, te sreće nije bio Marijan Coner, aktualni predsjednik Županijske skupštine i bivši župan koji je na dužnost stupio također 1997. godine. I njega je birala i potvrđivala Županijska skupština, no nije dočekao kraj mandata jer ga je 2000.- godine skupština smijenila i izabrala Damira Bajsa za župana, tada člana HSS-a. Naime, nakon izbora 3. siječnja i silaska HDZ-a s vlasti nakon deset godina, ni lokalna oporba nije dugo čekala i skupila je dovoljno ruku i smijenila Conera. Zanimljivo je i da je od 1997. do 2001. godine ujedno bilo i jedino razdoblje kada je HDZ imao župana i gradonačelnika Bjelovara.
Nakon 2009. godine i izravnog izbora čelnika županija, gradova i općina više nema smjena u pola mandata jer njihovim rušenjem ujedno padaju i vijeća, skupština i svi idu na nove izbore. To se očito nikom ne sviđa jer nije bilo takvih situacija, a najviše se zakuhalo u Daruvaru i Novoj Rači gdje je zapinjalo oko izbora predsjednika vijeća, ali tvrdi su stavovi popustili kada je došlo do glasovanja o proračunu.