Proteklih dana na Općinskom sudu u Bjelovaru rješavao se prilično bizaran slučaj u kojem je Zdravko O. iz okolice Bjelovara bio optužen zbog prijetnji. I to ne bilo kome, već ministru obrane Republike Hrvatske, Damiru Krstičeviću, kojem je prijetio putem e-maila.

Ovaj nezaposleni muškarac, koji živi u jednom selu u okolici Bjelovara, dana 21. siječnja ove godine, oko 22.48 sati, vjerojatno je mislio kako je skovao briljantan plan kojim će ministra obrane primorati na odstupanje s dužnosti. Putem elektroničke pošte sa svoje e-mail adrese na elektroničku poštu Vladinog odjela za građane poslao je prijeteću poruku, kojom je mislio zastrašiti ministra i natjerati ga na ostavku.

Ostavka ili smrt

Uz uvrede ministru, predsjedniku Vlade i ostalim članovima stranke na vlasti, posebno se Zdravko O. okomio baš na ministra. Između ostalog ministru je napisao “čeka te smrt, sad izaberi što želiš, ostavka ili smrt, ionako si opljačkao narod i od hrvatske države”, a ta je poruka potom proslijeđena Krstičeviću.

Kako stoji u presudi, kad je vidio poruku bijesnog Zdravka O., ministar se uplašio za vlastiti život i prijetnje prijavio policiji, a nije trebalo proći dugo da na vrata muškarca iz okolice Bjelovara pokuca policija i privede ga na obavijesni razgovor. Već deset dana nakon što su prijetnje upućene, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu, a tijekom sudskog postupka u kojem se branio sam, Zdravko O. priznao je sve što mu se stavljalo na teret.

-Sve se dogodilo kako je navedeno u opisu kaznenog djela koje mi se stavlja na teret. Priznajem da sam postupio u vrijeme, na mjestu, na način i s ciljem kako mi se to stavlja na teret optužnicom. Žao mi je što sam počinio to kazneno djelo, kajem se te nikada više takvo što neću ponoviti – kazao je Zdravko O., kojem su odmah nakon što je uputio prijetnje, izrečene i mjere opreza.

Te mjere su podrazumijevale zabranu napuštanja boravišta, zabranu približavanja ministru i zabrana uspostavljanja ili održavanja veze s ministrom, kao i zabranu uhođenja ili uznemiravanja ministra Krstičevića, kojem nije smio prići bliže od stotinu metara.

No, kako je Zdravko O. u međuvremenu nepravomoćno osuđen i to na šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje u trajanju od godine dana, mjere opreza su ukinute. Kao što je poznato, Zdravko O. nije prva osoba s bjelovarskog područja koja je došla u probleme zbog prijetnji političarima i dužnosnicima putem društvenih mreža, ili u njegovom slučaju elektroničke pošte.

I iz PU bjelovarsko-bilogorske još ranije su nam potvrdili da su postupanja zbog prijetnji putem Facebooka i ostalih društvenih mreža učestala i da se prema njima odnose kao prema svim drugim oblicima i načina prijetnji, a za Bjelovar bi se čak moglo reći da je i kolijevka prijetnji javnim osobama putem društvenih mreža, pošto jedna od prvih osuđenih osoba za takvo ponašanje dolazi u upravo iz Bjelovara.

Metak u čelo!

Prije gotovo šest godina u Bjelovaru je uhićena danas 53-godišnja žena, koja je putem Facebooka prijetila tadašnjem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću. Bjelovarčanka je bivšem ministru putem u nas najpopularnije društvene mreže poslala privatnu poruku u kojoj je između ostalog napisala “Kad bi mi došao na vrata, ispalila bih ti metak u čelo!”. Nekoliko sati poslije na vrata joj srećom nije stigao tadašnji ministar policije, nego policijski službenici, koji su je uhitili i odveli na ispitivanje u policijsku upravu u Paljetkovu ulicu. Ondje je 53-godišnjakinja provela 24 sata, kući se vratila bogatija za kaznenu prijavu te je ubrzo završila i na sudu, gdje je proglašena krivom i osuđena na deset mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Inače, zbog kaznenog djela prijetnji iza rešetaka se može završiti i na dulje vrijeme. Prema Kaznenom zakonu, zatvorskom kaznom od tri godine kaznit će se onaj tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak. U slučaju da je kazneno djelo prijetnje počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem, predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do čak pet godina.