U dramatičnoj završnici sada već lanjskih parlamentarnih izbora Dario Hrebak, HSLS-ov kandidat Domoljubne koalicije za II. Izbornu jedinicu uspio je osvojiti dovoljan broj glasova da postane jedini Bjelovarčanin koji će u osmom sazivu Hrvatskog sabora predstavljati interese građana ne samo svog rodnog grada, već i Bjelovarsko-bilogorske županije i šire. Vrijeme će pokazati hoće li Hrebak biti “jedan, ali vrijedan” ili će nakon mu mandat proći nezapaženo, no predsjednik bjelovarskog HSLS-a već u prvim minutama saborske utakmice, čini se, zabio je važan gol. Postao je, naime, predsjednik novoosnovanog tročlanog Kluba zastupnika HSLS-a i BUZ-a (Blok umirovljenici zajedno) u kojemu su osim njega, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor te predsjednik BUZ-a Milivoj Špika.
Čast i priznanje
– Dobiti priliku voditi Klub meni osobno predstavlja veliku čast i priznanje s obzirom na moju mladost, ali i priliku da se dodatno nametnem radom u Saboru i približim svoj rad građanima. Predsjednici klubova sudjeluju na sastancima predsjedništva Sabora kada se dogovara dnevni red saborskih sjednica i pritom imaju veliki utjecaj. Naravno, to je i prilika da dodatno radim na promociji svoga rada i prepoznatljivosti i na nacionalnoj razini, s obzirom da se stavovi Klubova puno više prenose u nacionalnim medijima. Ovu poziciju pokušat ću iskoristiti da na saborskim sjednicama aktualiziram i bjelovarske projekte od kojih je najznačajniji naravno brza cesta. Uskoro će nova vlada izrađivati i proračun za 2016. godinu. S obzirom da sam u kontaktu s kolegom Đakićem i zastupnicima iz Virovitičko-podravske županije, uvjeren sam da ćemo uspješno zagovarati brzu cestu kao zajednički interes i da će se ona naći u planovima nove Vlade za ovu godinu – govori Hrebak, dodajući kako je imati Klub u Hrvatskom Saboru velika privilegija, s obzirom da daje veliku političku prednost u radu. Klubovi zastupnika, pojašnjava, imaju veću težinu, a na raspolaganju im je i nekoliko ljudi iz stručne službe koji su zaposleni u Klubu, a pripremaju radne materijale za zastupnike i obavljaju druge administrativne poslove. Usto, Klubovi imaju i veća prava kod rasprava i općenito dodatne privilegije u radu Sabora. Na konstituirajućoj Sjednici Hrebak je ujedno imenovan u Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a sudjelovat će i u radu nekoliko odbora.
– Postoji mogućnost da ću biti izabran za člana Odbora za nacionalnu sigurnost, jednog od najbitnijih odbora u Hrvatskom Saboru, gdje bih mogao pružiti svoj maksimum obzirom na svoju struku i poznavanje tog područja kroz dosadašnji radni staž u Ministarstvu unutarnjih poslova – govori Hrebak.