Mladi garešnički nastavnik geografije Dejan Nemčić ovih je dana otišao korak dalje sa svojim projektom „Uživo sa svih kontinenata“ koji ga je učinio poznatim diljem svijeta. Podsjetimo, riječ je o programu putem kojega je za svoje učenike putem interneta organizirao predavanja iz geografije sa svih svjetskih kontinenata, uključujući i Antarktiku. Zahvljujući brojnim promocijama, od koji je neke prošle godine održao i u SAD-u, za Nemčića su čuli i čelni ljudi međunarodne organizacije Synergy Moon koja posljednjih desetak godina radi na pripremi svemirske misije u sklopu koje bi početkom ovoga prosinca tebala poslati raketu u Zemljinu orbitu te spustiti rover na Mjesečevu površinu. Oduševljeni načinom na koji je Nemčić kroz svoj projekt povezao ljude diljem svijeta, ponudili su mu da se uključi u njihovu priču i tako svojim učenicima omogući da geografiju uče iz potpuno nove dimenzije – iz samoga svemira.

 Vlastiti kanal

-Tim iz Synergy Moona, koji okuplja znanstvenike iz Brazila, Indonezije, Malezije, SAD-a i Južne Afrike, pružio mi je mogućnost da se uključim u njihov tim, da moj projekt postane dio GOOGLE svijeta, koji financira ovu priču. Spomenuta raketa u svemir bi trebala biti lansirana 1. prosinca s Floride. To znači da će moji učenici na satu geografije imati priliku uživo gledati Zemlju iz svemira te silazak i vožnju rovera 500 metara po površini Mjeseca. Pritom ćemo imati svoj kanal koji ćemo mi samo u svijetu moći koristiti i na taj način učiti geografiju iz sasvim jedne druge dimenzije, a to je svemir. To smo nazvali „Osmi kontinent“ – prepričava Nemčić. Pripreme za realizaciju su u velikome jeku. Među ostalim, Nemčić i njegovi učenici rade na izradi virtualnog globusa koji će biti dostupan cijelome svijetu, putem kojega će čovječanstvu slati poruke mira i zajedništva.

 Potpora zajednice

-Ono što je najvažnije, baza izrade i pripreme tog poduhvata bit će Garešnica, moj grad. To znači da će Garešnica i moja Bjelovarsko-bilogorska županija biti centar svijeta tih 73 dana, koliko će trajati misija. Na taj način će cijeli svijet putem medija čuti o našem predivnom malom gradiću odnosno smjestit ćemo se na važno mjesto na globalnoj karti svijeta – poručuje Nemčić. Sretan je, kaže, što su vrijednost takve promocije prepznali i gradski garešnički čelnici koji su mu u svemu velika potpora.

-Veliko hvala zamjeniku gradonačelnika Josipu Bilanđiji koji je prepoznao ovo i prihvatio moj poziv da mijenjamo ovaj svijet na bolje te je spreman pomoći da naša djeca imaju prilike doživjeti nešto jedinstveno. Također, ovim putem pozivam sve organizacije, tvrtke i udruge koje se mogu uključiti skromnim financijskim donacijama da to učine. Naime, ovo je financijski zahtjevan projekt, a osobno već sada odvajam 20 do 30 posto svoje učiteljske plaće za bolje hrvatsko obrazovanje –kaže Nemčić