BJELOVAR – Iz policije upozoravaju da je posljednjih dana dolaskom toplog i sunčanog vremena na prometnicama očito pojačano sudjelovanje u prometu motociklista, biciklista i pješaka, što obično dovodi i do povećanja broja prometnih nesreća. U prometnim nesrećama u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikla kao i putnici u tim vozilima u pravilu stradavaju bez obzira jesu li oni ili vozač drugog vozila zbog nepoštivanja prometnih propisa prouzrokovali prometnu nesreću.

Osobita pažnja

-Radi zaštite ove najranjivije kategorije sudionika u prometu potreban je pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa kod svih sudionika u prometu. Na prvom mjestu potrebno je da vozači poštuju ograničenja brzine i prednost prolaska na raskrižju jer su to i najčešće greške zbog kojih se događaju prometne nesreće. Posebno upozoravamo vozače drugih kategorija motornih vozila da osobitu pozornost obrate na motocikliste, mopediste i bicikliste budući da su im oni zbog svoje veće pokretljivosti i manjih gabarita teže uočljivi. Za vozače motocikala i mopeda potrebno je da oni i putnici na tim vozilima koriste propisane homologirane zaštitne kacige koje u trenutku vožnje moraju biti uredno pričvršćene – ističu iz policije i dodaju da se tijekom prošle godine na području PU bjelovarsko – bilogorske dogodilo 17 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mozači mopeda.

U jednoj takvoj nesreći jedna je osoba poginula, bilo je 14 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško tjelesno ozlijeđene, dok ih je 11 zadobilo lakše tjelesne ozljede. U nepuna četiri mjeseca ove godine evidentirane su ukupno tri prometne nesreće vozača mopeda, odnosno dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jedna s materijalnom štetom. Kad je riječ o motociklistima, u prošloj godini ukupno se dogodilo 11 prometnih nesreća u kojima su oni sudjelovali, odnosno jedna prometna nesreća s poginulom osobom, sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su teško tjelesno ozlijeđene i četiri su lako tjelesno ozlijeđene. U prvih nekoliko mjeseci ove godine evidentirane su ukupno tri prometne nesreće vozača motocikala, odnosno jedna prometna nesreća s poginulom osobom i dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.

Upaljena svjetla

-Vozačima mopeda i motocikla prije izlaska na prometnice savjetujemo da provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da ju obavezno koriste na propisani način. Kod zaštitne kacige to podrazumijeva da ona mora biti homologirana i uredno pričvršćena na glavi za vrijeme vožnje, zatim da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne voze slalom između vozila te da na raskrižjima i drugim mjestima na kojima su zaustavljena vozila ne obilaze ih s desne strane. Ovom prilikom posebno podsjećamo i na obvezu vožnje mopeda i motocikala s upaljenim dnevnim svjetlima tijekom cijele godine – apeliraju iz policije iz koje skreću pozornost i ostalim sudionicima u prometu na pojačanu prisutnost mopedista, motociklista i biciklista u prometu te ih pozivaju na pojačan oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska. (sg)