I sami smo mogli primijetiti da su se dolaskom toplog i sunčanog vremena na prometnice vratili motociklisti i mopedisti. Sve veći je broj i biciklista, a tu su stalno i pješaci pa iz policije podsjećaju sve sudionike u prometu, posebno ovu kategoriju da se pridržavaju zakonskih propisa.

-Veći broj motocikala i mopeda u prometu na cestama nedvojbeno će doprinijeti povećanju broja prometnih nesreća. U prometnim nesrećama u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikla kao i putnici na tim vozilima u pravilu stradavaju bez obzira jesu li oni ili vozač drugog vozila zbog nepoštivanja prometnih propisa prouzrokovali prometnu nesreću – ističu iz policije i naglašavaju da je radi zaštite ove najranjivije kategorije sudionika u prometu potreban pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa kod svih sudionika u prometu.

-Na prvom mjestu potrebno je da vozači poštuju ograničenja brzine i prednost prolaska na raskrižju jer su to i najčešće greške zbog kojih se događaju prometne nesreće. Za vozače motocikala i mopeda potrebno je da oni i putnici na tim vozilima koriste propisane homologirane zaštitne kacige koje u trenutku vožnje moraju biti uredno pričvršćene – ističu iz policije i dodaju da se tijekom prošle godine dogodilo ukupno 36 prometnih nesreća u kojima je 27 vozača i putnika na motociklima i mopedima ozlijeđeno, od čega je njih 16 zadobilo teške tjelesne ozljede, a njih 11 je lakše ozlijeđeno.

Nepovoljnije stanje zabilježeno je tijekom 2016. godine kada je u prometnim nesrećama smrtno stradao jedan vozač motocikla, a 22 vozača i putnika na motociklima i mopedima su ozlijeđeni, od čega je njih 15 zadobilo teške tjelesne ozljede i 7 lakše tjelesne ozljede. U prometnim nesrećama stradalo je ukupno 35 biciklista, od čega je 14 teško ozlijeđeno, a 17 lakše, dok je u 2016. godini u prometnim nesrećama stradalo ukupno 27 biciklista, od čega je 10 zadobilo teške tjelesne ozljede, a 17 je lakše ozlijeđeno.