Piše: Vedran Cindrić

Portal Bjelovarac.hr je dobio dojavu o sumnjivim osobama koji u odijelima civilne zaštite dolaze na vrata građana te pokušavaju ostvariti svoj mračan naum. Stoga smo o toj dojavi obavijestili PU bjelovarsko – bilogorsku koja se nakon našeg poziva javila s priopćenjem kojeg prenosimo u cjelosti.

-Na upit novinara o objavama na jednoj internetskoj mreži o uočavanju sumnjivih osoba koje dolaze građanima na vrata stana predstavljajući se kao djelatnici civilne zaštite policija upozorava da se radi o prijevarama, dok je splitska policija zaprimila nekoliko dojava

-Prema prikupljenim informacijama počinitelji, muške i ženske osobe, nose zaštitne maske i plava odijela, lažno se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama na adresi. Kao kod svih prijevara ovakve vrste, nakon što uđu u stan ili kuću, počinitelji iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Upozoravamo vas da se radi o prevarantima!

Kako bi se zaštitili savjetujemo vam:

• Pripazite koga puštate u svoj dom!
• U slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi!
• Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca!
• Ne ustupajte osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito i cilj mu je zlouporaba!
• Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede!
• Dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama!
• Pomozite svojim starijim susjedima, pripazite ih! Oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu! Upoznajte ih s ovom obavijesti! – stoji u priopćenju PU bjelovarsko – bilogorske

Foto – ilustracija