BJELOVAR – Kako su stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje pri samom državnom vrhu po razvodima brakova, tako i ne čudi da su sudovi zatrpani slučajevima borbi bivših supružnika za skrbništvo nad djecom. U velikoj većini slučajeva skrbništvo nad djecom i dalje pripada majkama, dok se očevima tada u pravilu određuje plaćanje alimentacije, odnosno obvezna mjesečna novčana dužnost uzdržavanja koja se određuje po prihodima.

Nažalost, dio očeva tu sudsku odluku ne shvaća pretjerano ozbiljno, vjerojatno ni ne razmišljajući da zbog toga mogu završiti u zatvoru. Upravo to se dogodilo 40-godišnjaku iz Bjelovara s prebivalištem u Istri, kojem je Općinski sud u Bjelovaru ovih dana opozvao uvjetnu osudu zbog neplaćanja alimentacije te mu je odredio izvršenje ranije izrečene jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 11 mjeseci.

Ovaj je 40-godišnjak u rujnu 2015. godine na istom sudu pravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje u trajanju od tri godine zbog neplaćanja alimentacije za svoje dvoje djece. Uz uvjetnu osudu naložene su i posebne obveze da u roku od dvije i pol godine plati dospjele, a neplaćene iznose uzdržavanja u iznosu od čak 117 tisuća kuna te mu je naloženo da u budućnosti mora uredno ispunjavati dužnost uzdržavanja. Opoziv uvjetne presude pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru nakon što je iz izvješća probacijskog ureda proizašlo da 40-godišnjak nije dostavljao dokaz o izvršenim uplatama alimentacije, niti dokaz o ispunjavanju obveze redovitog mjesečnog uzdržavanja.

Optuženik se na raspravnoj sjednici na sudu nije ni pojavio, pravdajući svoj izostanak radom u Njemačkoj. No, kako je poziv za sjednicu primio u Hrvatskoj, a podaci o eventualnom zaposlenju u Njemačkoj i poslovnoj sprječenosti nisu bili dokumentirani niti obrazloženi o kakvoj vrsti poslova se radilo, sjednica je održana u njegovoj odsutnosti. A na toj je sjednici utvrđeno da je 40-godišnjak u cijelom tom razdoblju od pravomoćnosti presude do danas platio tek nešto više od 7000 kuna, a i taj je novac naplaćen ovršnim putem. Kako je ova presuda nepravomoćna, 40-godišnjak se na nju može žaliti, a ukoliko ona postane pravomoćna, odlazak u zatvor neće izbrisati njegova pozamašna dugovanja za uzdržavanje djece.

I nije ovo bio jedini slučaj da će netko završiti iza rešetaka zbog neplaćanja alimentacije. Kako su izvijestili s Općinskog suda u Bjelovaru, tijekom ove godine ondje su bila dva takva postupka, a prošle godine jedan te se u ova tri postupka najdulja zatvorska kazna upravo i odnosi na 40-godišnjaka koji je za uzdržavanje djece bivšoj supruzi ostao dužan više od stotinu tisuća kuna.
-Postupak opoziva uvjetne osude u ovim slučajevima vodi se po prijedlogu oštećenika ili nadležnog općinskog državnog odvjetništva – istaknula je glasnogovornica Općinskog suda u Bjelovaru Gordana Malvić.