Dobro je poznato da su Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija među državnim rekorderima po omjeru sklopljenih i poništenih bračnih zajednica, a najveći problemi nastaju kada se rastaju supružnici koji imaju zajedničku djecu. Po zakonu tada dijete ili djeca pripadaju jednom od roditelja, dok drugi mora svakog mjeseca plaćati za uzdržavanje te djece, ovisno o visini primanja. I tu obično nastaju problemi jer neki tu zakonsku obvezu očito ne shvaćaju ozbiljno, pretpostavljajući valjda da će im djeca živjeti od zraka pa su zato sudovi pretrpani slučajevima u kojima se roditeljima, u velikoj većini slučajeva, očevima, sudi baš zbog povrede dužnosti uzdržavanja.

 Vrijeme provjeravanja

I u velikoj većini slučajeva kad netko od takvih bude i osuđen, izriče mu se uvjetna kazna ili se rjeđe kazna zatvora mijenja radom za opće dobro, no 40-godišnjak iz okolice Bjelovara zbog neplaćanja alimentacije morat će u zatvor. Ovaj muškarac s prebivalištem u jednom selu u široj okolici Bjelovara još u studenom 2015. godine je zbog počinjenja dva kaznena djela iz članka 172. Kaznenog zakona o povredi dužnosti uzdržavanja djeteta osuđen uvjetno. Tada mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od sedam mjeseci uz izricanje uvjetne osude tako što je određeno da se kazna zatvora neće izvršiti ukoliko u vremenu provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Također, tom presudom mu je naloženo da mora ispuniti posebne obveze i platiti dospjele, a neplaćene iznose uzdržavanja u ukupnom novčanom iznosu od 9200 kuna i to u roku od deset mjeseci, ali i da ubuduće uredno ispunjava dužnost uzdržavanja. Iako je dobro znao da će se uvjetna presuda opozvati ukoliko svoje obveze ne bude izvršavao, 40-godišnjak se nije držao svojih dužnosti. Zbog toga je u listopadu prošle godine njegova bivša supruga i majka njegove djece predložila opoziv uvjetne osude. Ona je istaknula da 40-godišnjak svoje obveze uopće ne izvršava, a u tom joj se prijedlogu pridružilo i Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

 Nije platio ništa

Iako je na raspravu bio pozvan i sam 40-godišnjak, on nije pristupio sjednici izvanraspravnog vijeća u veljači ove godine, a njegova nazočnost nije osigurana ni dovedbenim nalogom koji je izdan. Na prijavljenoj adresi nije ga pronašla ni policija, koja je ondje zatekla njegovu majku, a ona je rekla da se on već neko vrijeme nalazi u inozemstvu. Kako je iz navoda majke i zakonske zastupnice djece proizašlo da 40-godišnjak nije platio ništa za uzdržavanje djeteta i nije ispunio svoje obveze, sudsko vijeće odlučilo je opozvati uvjetnu presudu. Tako će 40-godišnjak, kad mu se, naravno, uđe u trag, zbog zanemarivanja vlastite djece sedam mjeseci morati provesti iza rešetaka, a njegov slučaj mogao bi biti primjer i onima koji se slično ponašaju i zanemaruju svoju djecu.