Na Općinskom sudu u Bjelovaru ubrzo bi se trebalo nastaviti suđenje bivšem policajcu Hrvoju Primorcu (36) i njegovom kompanjonu Mariju Dujmiću, koje Općinsko državno odvjetništvo tereti zbog niza kaznenih djela krivotvorenja isprave i prijevare. Podsjetimo, ovaj dvojac je u Bjelovaru u pokušaju prijevare uhvaćen još prije gotovo tri godine, gdje su bivši pomoćnik šefa kriminalističke policije Policijske postaje Vrbovec i njegov kompanjon uhvaćeni na djelu. Suđenjem bi im se trebalo nastaviti u studenom, a obojica se nalaze u istražnom zatvoru u Remetincu.

 Skupe prostitutke

Primorac i Dujmić uhićeni su u Kauflandu, trgovačkom centru pedesetak metara udaljenom od sjedišta naše policijske uprave, a kriminalu se Primorac odao nakon što je u proljeće 2013. dobio otkaz u policiji pošto je otkriveno da se često koristio “uslugama” elitnih zagrebačkih prostitutki u Zagrebu. Kako se tada moglo saznati, prostitutke s kojima se družio svoje su usluge naplaćivale čak 500 eura, a budući da je Primorac do tada već navikao na život na visokoj nozi, kad su nestala redovita primanja, zaglibio je u kriminal.

Prvo je u više navrata točio gorivo na benzinskim crpkama i odlazio bi bez plaćanja, te je u tridesetak navrata ukrao gotovo 900 litara goriva vrijednog skoro 10 tisuća kuna. Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva iz Bjelovara, Primorac je u rujnu 2014. godine originalne potvrde Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a preslikao u više primjeraka. Mjesto gdje se nalazio naziv tvrtke za koju se izdaje potvrda, prelijepio je nazivima drugih tvrtki, a potom je takvu potvrdu skenirao i sačinio više lažnih potvrda.

Nakon toga su on i Dujmić znajući da je Primorcu prestao radni odnos i da se trgovačka društva neće moći naplatiti putem administrativne zabrane po sindikalnom kreditu budući više nije primao plaću, odlazili u razne trgovine koje imaju sklopljen ugovor o prodaji robe preko sindikalnog kredita Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a. Ondje bi Dujmić znajući da roba neće biti plaćena, birao robu s polica trgovina, a za to vrijeme je Primorac bi predočavao prodavačima u trgovinama sindikalnu iskaznicu na svoje ime, lažno se pri tom predstavljajući članom sindikata.

 Sindikalne iskaznice

U to su prodavači trgovina, ne sumnjajući u istinitost predočenih im potvrda i sindikalne iskaznice te da će roba biti plaćena, povjerovali i izdavali im robu, nakon čega su preuzetu robu podijelili te ju dijelom zadržali za sebe, a dijelom prodali.

Na taj su se način u više trgovačkih centara u Bjelovaru i Zagrebu domogli veće količine kućanskih uređaja poput televizora, perilica za rublje, hladnjaka i odjeće ukupno vrijednih više od 50 tisuća kuna. Na koncu su uhvaćeni u Bjelovaru, gdje im se i sudi, a Odvjetništvo je sudu predložilo da ih se obojicu osudi na jedinstvene kazne od godinu i pol dana zatvora.