Na Općinskom sudu u Bjelovaru započelo je suđenje Mati Mlinariću (46), predsjedniku stranke Nezavisni seljaci Hrvatske, a odnedavno i vijećniku u Gradskom vijeću Grada Garešnice te članu Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. Mlinarića Općinsko državno odvjetništvo tereti zbog kaznenog djela prijevare, koje je, prema optužnici, počinio još u jesen 2011. godine.

Prema optužnici, Mlinarić je točno neutvrđenog dana tijekom listopada 2011. godine u obiteljskoj kući Siniše Tomašića u Velikoj Babinoj Gori nedaleko od Đulovca, u nakani da si pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist, zatražio od Tomašića da mu proda 87 komada ovaca. Pritom mu je lažno naveo da će ovce platiti najkasnije do kraja veljače 2012. godine. U njegove riječi Tomašić je povjerovao i isporučio mu ovce, no okrivljenik ih prema unaprijed stvorenoj namjeri nije platio sve do dana današnjeg te si je na taj način pribavio nepripadnu materijalnu korist u ukupnom iznosu većem od 50 tisuća kuna.

Na nedavno održanoj raspravi na Općinskom sudu u Bjelovaru Mlinarić se izjasnio da se ne osjeća krivim za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, a svoj iskaz pred sudom dao je oštećenik kao svjedok Siniša Tomašić.

-U listopadu 2011. dogovorio sam s Mlinarićem prodaju 87 komada ovaca po cijeni od 650 kuna za jednu ovcu. Prvo smo bili na imanju Nike Šapine, a potom je on zajedno s optuženikom došao k meni te smo potvrdili dogovor. Dogovor s optuženikom je bio da će on navedene ovce platiti kada dobije poticaj, a koliko je meni poznato prva isplata poticaja bila je u veljači slijedeće godine. Pitao sam ga je li to sigurno jer sam bio spreman pričekati i mjesec dana duže, na što je optuženik rekao da je to sigurno, da je on ugledna osoba i da si ne bi dopustio da završi zbog tog slučaja u medijima – kazao je pred sudom Tomašić i dodao je da nakon što su poticali “sjeli” u dosta navrata dolazio Mlinariću doma.

-On mi je obećavao da će mi ovce biti plaćene, zadnji put kada sam kod njega bio nudio mi je plaćanje polovice u repromaterijalu, a polovice u novcu, a do danas nisam dobio ni repromaterijal ni novac za prodane ovce, a ovce nisu vraćene. Na imanju Nike Šapine imao sam svoje ovce te nakon što sam dio tih svojih ovaca prodao optuženiku, drugi dio je ostao kod Nike Šapine , kojem sam prodao drugi dio svojih ovaca, tako da nakon listopada 2011. više ovce nisam imao. Kod kuće imam papire iz kojih su vidljivi brojevi markica ovaca, nakon prodaje ovaca iste ovce više nisam upisivao ni tražio poticaj za njih, već imam drugu stoku – naglasio je Tomašić, nakon čega su prihvaćeni daljnji dokazni prijedlozi stranaka i u daljnjem postupku će se ispitati više svjedoka, čitat će se dokumentacija predložena u optužnici, kao i dokumentacija o brojevima markica za ovce koje će sudu dostaviti oštećenik u roku od 30 dana.