Općinski sud u Bjelovaru ovih je dana potvrdio optužnicu koju je Općinsko državno odvjetništvo podignulo protiv trojice muškaraca s područja Zagreba, a njih se tereti za više slučajeva teške krađe na širem području Bjelovara. Ilija A. (53) iz Slavonskog Broda s boravištem u Zagrebu s podužom kaznenom evidencijom i pravomoćno osuđivanog zbog prijetnji, prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprava, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava, povrede dužnosti uzdržavanja, nasilničkog ponašanja te kaznenih djela iskorištavanja djece ili maloljetnih osoba za pornografiju, Renato P. (42) iz Zagreba, koji je u zatvoru bio zbog ubojstva, prijetnji, krađa i teških krađa, a i sada se nalazi na izdržavanju kazne zatvora te Željko H. (48) iz Zagreba terete se za desetak slučajeva teške krađe i pokušaja teške krađe.

Razbijanje stakla

Prvookrivljeni i drugookrivljeni se optužnicom terete tako da su od 10. svibnja do 14. lipnja prošle godine zajednički i po prethodnom dogovoru iz trgovina mješovite robe na području Bjelovarsko-bilogorske županije krali novac, cigarete, alkohol i prehrambene proizvode. Tako su u noći sa 10. na 11. svibnja provalili u trgovinu u Galovcu. Renato P. je razbio staklo na ulaznim vratima u trgovinu, poslije čega su obojica ušli unutra te ukrali veću količina cigareta vrijednih više od osam tisuća kuna, koje su poslije preprodali.

Već dvije noći kasnije ovaj je dvojac provalio i u trgovinu u Rogoži. Ondje je 42-godišnjak pajserom odvrnuo lokot, nakon čega su opet obojica ušli unutra te su i tamo počistili sve cigarete, ali i druge stvari poput laka za nokte, baterija, čokolade, kekse i drugoga ukupno vrijednog 4700 kuna, što su također kasnije preprodali. Aktivni su bili i sljedeću noć, kad su “počistili” trgovine u Narti i Bereku. U Narti je Renato P. razbio staklo na ulaznim vratima te su ušli unutra i ukrali veću količinu cigareta vrijednu 4900 kuna, poslije čega su se odvezli do obližnjeg Bereka. I ondje su u unutrašnjost dućana došli razbijanjem stakla te su tamo ukrali artikle u ukupnoj vrijednosti 9800 kuna te su sve to preprodali naknadno.

Potom su mirovali točno mjesec dana, sve do noći sa 13. na 14. lipanj kad su provalili u istu trgovinu u Bereku koju su poharali mjesec dana ranije. I ovaj su puta ukrali cigarete i brojne druge artikle vrijedne 16100 kuna. Ovaj si je dvojac kroz ovih pet krađa ukupno pribavio nepripadnu materijalnu dobit u vrijednosti od od gotovo 44 tisuće kuna. No, to nije sve.

 Čuli ih susjedi

Ilija A. i Renato P. skupa s trećeokrivljenim Željkom H. terete se i za provalnu krađu u Galovcu. Do trgovine u kojoj su se nakrali mjesec dana ranije došli su autom koji je upravljao trećeokrivljeni 48-godišnjak. Opet je isti dvojac u trgovinu ušao razbijanjem stakla na ulaznim vratima, dok je Željko H. čuvao stražu. Opet su im glavna meta bile cigarete, ali i ostali artikli ukupno vrijedni 14700 kuna. Agatić se pak sam tereti da je tijekom mjeseca srpnja počinio još tri nedjela. Dana 9. srpnja rano ujutro provalio je u trgovinu u Gornjem Dragancu, no tamo ništa nije ukrao jer su susjedi čuli razbijanje stakla pa je sjeo u auto i zaputio se prema Bjelovaru. No, da noć ne prođe bez plijena zaustavio se u Narti, gdje je provalio u trgovinu odakle je ukrao više kutija cigareta vrijednih 5100 kuna. Ovaj je muškarac 23. srpnja provalio i u trgovinu u Trnovitičkom Popovcu, no ni od tamo ništa nije ukrao jer su i ondje susjedi čuli buku pa je pobjegao.
Optužnicom je Odvjetništvo od suda zatražilo da se Ilija A. osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine, Renato P. na dvije godine zatvora, a jedini neosuđivani član ove bande, Željko H. na osam mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godinu dana.